150-200 поръчки за нови самолети в рамките на две години

...
150-200 поръчки за нови самолети в рамките на две години
Коментари Харесай

Eurofighter изглеждаше провал, но интересът към него се завърна с пълна сила

150-200 поръчки за нови самолети в границите на две години - това е мечтана обстановка за всеки авиопроизводител и точно в нея чака да се окаже изпълнителният шеф на европейския консорциум, който създава изтребителя Eurofighter Typhoon.

Замислен като знак на европейското единение и трансформирал се в проява на тъкмо противоположното, един от най-хубавите, само че и най-скъпи бойни самолети в света още веднъж е настоящ както измежду актуалните си оператори, по този начин и в проектите на нови клиенти.

Контекст : Eurofighter като идея датира от края на 70-те години. След сполучливата взаимна работа по ударния аероплан Tornado, авиопроизводители от Англия, Германия, Италия, Испания и Франция стартират дружно да работят по многоцелеви изтребител.
 350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35
350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

" Зелена " светлина от комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати

В хода на програмата Париж се отхвърля, а след доста забавяния, организационни компликации и съществено оскъпяване на цялата стратегия, прототипът лети за първи път през 1994 година Цели 9 години по-късно Eurofighter Typhoon е признат на въоръжение.

Светът към този момент е друг - Студената война е завършила, а към момента Русия на Путин не се преглежда като огромна опасност. Това се отразява и на последващото развиване на самолета, което не е прекомерно динамично, в това число и заради обстоятелството, че системите на борда идват от 4 разнообразни страни и всяка смяна изисква доста комплициран развой на съгласуваност.
 Снимка 438395
Източник:

Цената на изтребителя (124 млн. $ на бройка) го подрежда до американския F-22, а е противоречиво дали има доста други аспекти, в които двете машини са сравними.

Експортният интерес към Eurofighter отвън страните, чиято авиоиндустрия той изхранва, са най-вече на Арабския полуостров - Саудитска Арабия, Катар, Оман и Кувейт.
 Гърция купува изтребители от Франция за €2,5 милиарда
Гърция купува изтребители от Франция за €2,5 милиарда

Южната ни съседка се впусна в разноски за защита поради напрежението с Турция

Детайли : Всичко това явно не тормози Джанкарло Мецанато, изпълнителен шеф на компанията Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, която координира развиването на изтребителя. Пред Breaking Defense той очерта следните евентуални покупко-продажби за 150-200 самолета през идващите няколко години:
Очаква се напълно скорошна поръчка от Испания в границите на програмата Halcon, с която Мадрид желае да размени своите американски F/A-18. Тук приказваме за до 45 самолета. Полска делегация е коментирала с Мецанато възможна покупка на Eurofighter Typhoon. Германия към този момент отстъпва от твърдата си позиция по отношение на Саудитска Арабия и това прави допустимо закупуването на още 48 самолета от петролната монархия, която има още 72. Германия към момента няма дефинитивно решение дали ще купува нови Eurofighter за личните си Военновъздушни сили, защото досегашните проекти на Берлин бяха машините от този вид да отпаднат до 2030 г.
Полската и възможната немска поръчка сигурно са станали една концепция по-вероятни след експлоадирането на войната в Украйна, която ясно сподели, че огромните въоръжени спорове са част освен от предишното, само че и от сегашното и бъдещето на Европа.
 Снимка 370352
Източник:

От друга страна : Амбициите на производителите са едно, само че пазарните действителности дори във военно време може да се окажат доста разнообразни. Съединени американски щати реализират много триумфи с експорта на F-35, Франция предлага съществени благоприятни условия за индустриално съдействие на евентуалните купувачи на Rafale, а шведският Gripen коства на половина на цената на Eurofighter. Прибавете към това и съвместимия с НАТО корейски KF-21 и конкуренцията става в действителност тежка.
 Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35
Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Берлин възнамерява последователно да бракува остарелите бойни самолети Tornado

При ескалация на спора в Украйна сигурно всеки в Европа ще е податлив да купува всичко, което е налично или с задоволително малко време на произвеждане. Ако обаче войната завърши бързо и трайно, консорциумът зад Eurofighter ще би трябвало да поработи съществено над това самолетът им да бъде в действителност добра договорка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР