15 страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски

...
15 страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски
Коментари Харесай

НАТО се готви за война в Афганистан срещу талибани и джихадисти


15 страни от НАТО обявиха, че ще изпратят спомагателни войски в Афганистан. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, който дойде в Брюксел за среща на министрите на защитата от Алианса, съобщи ТАСС.

" 15 страни към този момент обявиха, че отпускат спомагателни сили, а през днешния ден чакам още повече. Не става дума за връщане към бойни задачи, става дума да се консолидира задачата на НАТО за подготовка и подпомагане на националните сили ", изясни той.

Столтенбег уточни, че ще се подчертава главно върху развиването на афганистанските специфични сили, авиацията, логистиката и опциите за ръководство и контролг. По думите му командването на натовската интервенция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени в допълнение общо близо 4000 военни.

НАТО завърши изтеглянето на бойните си елементи от Афганистан през 2014 година и от този момент поддържа там задача за подпомагане на националните сили, наброяваща 13 500 души. Страните от Алианса финансират и афганистанската войска с към 5 милиарда $ годишно.

Въпреки това талибаните, настоящи против управляващите на страната, съумяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40% от територията на Афганистан. От 2015 година там се ускоряват и позициите на групировки, свързани с " Ислямска страна ", които се борят и против управляващите в Кабул, и против талибаните, припомня ТАСС.

" По време на работен обяд участниците в брюкселската министерска среща ще обсъдят през днешния ден с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и сътрудниците си от Швеция и Финландия опциите за развиване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, по-специално в кибернетичната сигурност и антитероризма ", сподели още Столтенберг.

Очаква се Могерини да показа на срещата отчет за осъществяването на проекта за дейности, ориентирани към подсилване на съдействието сред Европейски Съюз и Северноатлантическия съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР