15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този

...
15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията по трансплантация: Най-спешните мерки са да се уреди състоянието на болните в листата на чакащите

15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този миг в тази страна, която към този момент не може да им обезпечи избавление нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в границите на две седмици, не дочакаха.

„И сега продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант, посочи пред Българска национална телевизия доктор Михаил Христов, новият шеф на Агенцията за трансплантация. Той изясни, че следва диалог с центъра в Хановер.

„В петък установихме контакт с началник на клиника и като първи диалог постигнахме съглашение да продължим да възвърнем този вид, който е бил преди и който е спрян пред година и половина. Там би трябвало да се приказва и работи на по-високо равнище, т.е. не с лекарите и шефове на екипи и на клиники, а с ръб на лечебни заведения, с шефове на лечебни заведения и от равнището на министерството“, сподели той.

Най-спешните ограничения сега са да се уреди положението на болните в листата на чакащите, разяснява доктор Христов – „тоест да стартира да се ръководи тази листа“.

„Хората сега, които са в тази листа, не се наблюдават непрестанно, нямат настоящи прегледи, проучвания и съвещания, по тази причина сме подхванали тази мярка всички да минават през клиника по пулмология и да може да се откри сега положението им какво е – разрешава ли трансплантация, в случай че има нещо, което пречи да се стартира да се работи в тази тенденция, да се отстрани тази спънка. Личен диалог с проф. Клепетко следва, изясни още доктор Христов.

„След една седмица или 10 дни ще има вървене на български трансплантолог във Виена тъкмо при проф. Клепетко, аз също ще отида да приказвам и с борда на шефовете, и с него, въпросът е да имаме спокоен диалог, да си разбираем детайлите – другояче с писма и с диалог по телефона не става.
Работим по всички задания със период през вчерашния ден. Това, което сме създали за един месец в действителност демонстрира темпото, с което се работи“, акцентира той.

До две седмици ще имаме диалози с Хановер, ще имаме и с Виена, само че това е нашето деяние, а това какво ще последва от диалозите не мога да подсигурявам, сподели шефът на Агенцията по трансплантация.

Д-р Христов разяснява още, че сега имаме към 500 трансплантации на бъбреци, към 55 трансплантации на сърце и към 150 на черен дроб.

„Нашите бази работят от години, нашите експерти са високо профилирани и правят тази активност, никой не може да каже, че трансплантацията на бял дроб е нещо доста по-сложно от трансплантация на сърце, да вземем за пример. Няма профилиране специално“, сподели той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР