15-дневно бебе е починало в Харманли на 2-ри ноември. То

...
15-дневно бебе е починало в Харманли на 2-ри ноември. То
Коментари Харесай

Починалото бебе в Харманли имало 12 братчета и сестричета, родителите му не искат да работят

15-дневно бебе е умряло в Харманли на 2-ри ноември. То е било предадено на Спешна помощ на улицата, защото фамилията мъчно можело да изясни къде живее. Откарано е в болница в сериозно положение и часове по- късно е умряло.Оказва се, че това не е първият случай на гибел на дете в фамилията, предава Нова телевизия.
По данни на Социално подкрепяне фамилията има общо 12 деца. Реално обаче това може и да не е по този начин. Преди 6 години стана прочут казусът с умрялото 5-месечно бебе Михаил в село Константиново, в същото семейство. Тогава съседите описаха, че фамилията няма с какво да храни децата си, само че и не прави задоволително, с цел да има.
„ Няма какво да ядат. Не работят на никое място. Бащата върви да работи, през днешния ден в случай че изкара 20 лева, на следващия ден 30 лв.. Предлагали сме му работа – не иска”, изясни кметът на с. Константиново Димитър Дончев.
Семейството тогава описа, че има и друго умряло дете. Заедно с 15-дневното в този момент смъртните случаи в фамилията стават общо 3. Близките твърдяха, че знаят по какъв начин да се грижат за децата си. Но съгласно медиците повода за гибелта и тогава и в този момент е редовно недохранване и инфекции.
Случаят повдигна още веднъж и въпроса с персоналните лекари, които не доближават. Детето не е имало персонален доктор. Според лекарската гилдия обаче прегледи не са му оказвани от Спешна помощ.
„ Не става дума за отвод от обзор, а става дума за отвод от вдишване на дълготраен ангажимент. Това е един систематичен проблем и той напълно не е от в този момент. Отговорът е в организация, финансиране и опция за нахлуване на млади сътрудници в професията”, сподели доктор Николай Колев, ръководител на РКЛ – Хасково.
Преди 6 години обществените лишиха останалите живи деца на фамилията и ги дадоха на леля им. Днес обстановката е същата.
В ефира на „ Здравей, България” Лиляна Йорданова, юрисконсултът на отдел „ Закрила на детето” в Харманли съобщи, че е взето решение децата да бъдат настанени в приемни фамилии: „ При тях се отглеждат още 4 деца. Вчера е призован екип за използване на координационен механизъм за деца в риск и жертви от принуждение и бе взето решение децата да бъдат изведени от фамилията и да бъдат настанени в професионални приемни фамилии като работата с родителите ще продължава”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР