146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са

...
146 професионални приемни семейства на територията на област Варна са
Коментари Харесай

Варна на първо място в страната по брой на приемни семейства

146 професионални приемни фамилии на територията на област Варна са ангажирани в план " Приеми ме 2015 “, което я слага преди всичко в цялата страна. 15 от настанените деца са с увреждания. За съпоставяне в област Пловдив приемните фамилии са 90, в София – 76, в Бургас – 52. Проектът се осъществя от Община Варна в партньорство с Агенцията за обществено подкрепяне на територията на девет общини – измежду които Аврен, Аксаково, Белослав, Варна, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол и Провадия. Провадия, посредством основаването на регионален екип по приемната грижа, заяви ръководителят Луиза Каспарян. 

Утвърдените професионални приемни фамилии на територията на община Варна са 51 с настанени в тях 41 деца, от които 10 с увреждания. Данните демонстрират още, че общият брой деца употребили услугата " Приемна грижа " през минавалата година в региона е 197, като в община Варна са 101, от които с увреждания – 11. 133 малчугани са получили съпътстващи обществени услуги, а осиновените деца в България и чужбина са 56.

За интервала 01.01.2018 г.  -  31.01.2019 година са подадени 31 заявки от претенденти за приемни фамилии. От тях одобрени са 24, а от 5-ти февруари стартира базово образование на други трима от претендентите. От началото на годината има нарастване и на възнагражденията на приемните родители с 10% - т.е. за 1 дете се получава 150% от минималната работна заплата, избрана за страната, или 840 лева, за 2 деца - 896 лева и за 3 деца -  952 лева От бюджета на плана се изплаща и месечна помощ в размер на към 300 лв.. За деца с ТЕЛК, има спомагателна месечна добавка.

Проектът " Приеми ме " се осъществя на територията на община Варна от 2015 година, като задачата му е да дава различна форма за развъждане на деца, изпаднали в обществен риск и изолираност в фамилна среда. Приоритет е настаняването на деца до 3-годишна възраст и на деца с увреждания, както и повишение на качеството на приемната грижа.

Социалните услуги, които употребяват децата, настанени в приемни фамилии, са Център за социална поддръжка – употребяват психическо консултиране и поддръжка, Общностен център за деца и фамилии – ранна намеса за поддръжка на деца с риск от развиване на увреждания или с увреждания, Център за обществена рехабилитация и интеграция и Ранна намеса за деца с увреждания към Фондация " Карин дом “, Дневен център за деца и младежи с умствена назадничавост " Св. Й. Златоуст “ – сложни услуги за деца с увреждания, Специализирано учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение  " Проф. доктор Ив. Шишманов “ Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР