14 юли – националният празник на Република Франция – Денят

...
14 юли – националният празник на Република Франция – Денят
Коментари Харесай

14 юли - Националният празник на Френската република | Румен Радев поздрави президента Еманюел Макрон

14 юли – националният празник на Република Франция – Денят на завладяването и разрушаването на пандиза Бастилията през 1789 година. Щурмът на ядосаните парижани стартира към обед и до вечерта крепостта е завладяна, а по-късно през нощта е и разрушена. Камъните от стените ѝ са употребявани за построяването на здания и мостове в покрайнината.

Този акт се счита за знак на раждането на Френската гражданска война, и малко по-късно – на Първата френска република. Празникът е мотив за доста празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни митинги

Какво значи за французите, а и за всички европейски нации събарянето на Бастилията и началото на Френската гражданска война?!? Историците доста спорят за събитията от 19-и век, само че в едно са единомислещи и до ден-днешен – че 19-и век е векът на индустриализацията и на революциите – революции в Италия (по това време част от Хабсбугската империя), революционни обстановки в Германия, въстания в Полша, Гърция, Сърбия, България, Декабристко придвижване в Русия – буржоазни, национални и всевъзможни други революции – и всичко това под оформилия се лозунг от 1789 година – " Свобода, тъждество, приятелство " (Liberté, égalité, fraternité)

Днес – Франция, родината на френската гражданска война живее в ръководството на Петата република – нейните битки и очаквания са траяли много години след събарянето на Бастилията.

Държавният глава Румен Радев поздрави президента на Френската република Еманюел Макрон и френския народ по случай Националния празник на страната – 14 юли, Денят на завладяването и разрушаването на Бастилията.

„ Ценим извънредно високо отличните връзки и градивно взаимоотношение с Вашата страна, която е наш стратегически сътрудник и съдружник “, декларира Румен Радев в приветствения си адрес.
Българският президент показва вяра, че съдействието сред Република България и Френската република ще продължи да се надгражда и обогатява и отсега нататък, в дух на доверие и съгласие, за богатството на двата народа и в полза на просперитета и стабилността в Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР