14-ата партия за Световната шахматна корона между руснака Ян Непомнящи

...
14-ата партия за Световната шахматна корона между руснака Ян Непомнящи
Коментари Харесай

Няма излъчен световен шампион след последната партия

14-ата партия за Световната шахматна корона сред руснака Ян Непомнящи и Дин Лижън (Китай) приключи реми на 90-ия ход. Последната партия започва от тъждество 6,5:6,5, а както се знае за първенец ще бъде разгласен този, който първи доближи до 7,5 точки. Но след днешното реми общият резултат стана 7:7 и международният първенец ще бъде избран в тайбрек. Въпросният тайбрек ще се играе на следващия ден.

Китайският шахматист беше с белите фигури, само че не съумя да се възползва от това, като даже изоставаше в контролното време. Двамата шахматисти размениха дамите още преди 20-ия ход, а по-късно нито един от тях не съумя да вземе превъзходство. Съвсем най-после след последната замяна на останалите топове двамата се съгласиха на реми.

До момента всеки от двамата кандидати за международната купа завоюва по три партии. Сега те ще се приготвят за утрешния тайбрек, където ще се изиграят четири партии с контролно време 25 минути плюс 10 секунди на ход. При ново тъждество ще се играят две блиц-партии с контролно време от 5 минути и 3 секунди на ход.

При ново тъждество следват две сходни партии с по 5 минути контролно време. Правилникът планува една или няколко блиц-партии при ново тъждество, само че към този момент с контрола от 3 минути и 2 секунди за ход – до установяване на спечелилия. Преди всеки кръг от тайбрека ще се тегли чоп кой шахматист с какъв цвят да играе.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР