1300 сателитни комуникационни терминала Starlink в Украйна са били изключени

...
1300 сателитни комуникационни терминала Starlink в Украйна са били изключени
Коментари Харесай

Изключени са 1300 сателитни интернет терминала в Украйна. Няма пари

1300 сателитни информационни терминала Starlink в Украйна са били изключени заради проблеми с финансирането, заяви CNN, представена от съветското издание на “Радио Свободна Европа ”.

Това е станало още на 24 октомври и визира устройствата, които Украйна закупи през март от английска компания и употребява в бойни дейности. Според CNN украинските военни са плащали по 2500 $ на месец за всеки от 1300-те терминала Starlink. До септември общите разноски нарастнали до 20 милиона $ и военните към този момент не са били в положение да заплащат за употребата им.

Според CNN при започване на октомври украинското Министерство на защитата изиска от английските военни да заплащат месечна сметка от $3,25 млн.

„ Ние поддържаме редица терминали, които са от директно тактическо значение за украинската войска при отблъскването на съветско навлизане “, сподели английски чиновник пред телевизионния канал.

През септември SpaceX изпрати писмо до Министерството на защитата на Съединени американски щати, заявявайки, че към този момент не може да заплаща за изпращане на сателитни терминали Starlink в Украйна и изиска от Пентагона да поеме финансирането. На 15 октомври Илон Мъск разгласи, че SpaceX ще продължи да заплаща за сателитните връзки на Starlink за Украйна, макар финансовите загуби на компанията.

Източник на CNN в Пентагона означи, че макар изказването Мъск за готовността му да даде на Украйна гратис услугите на Starlink, договарянията кой да вади парите не престават.

„ Всички в нашата постройка знаят, че ще им платим “, сподели почитан чиновник на Пентагона пред CNN.

Starlink се употребява интензивно от украинските военни за връзка между тях, приемане на разследваща информация и ръководство на дронове. Не е известно тъкмо какъв брой терминала употребява украинската войска, само че деактивираните 1300 терминала съставляват забележителна част, отбелязва CNN.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР