13 от тях са израелски граждани, а останалите 7 души

...
13 от тях са израелски граждани, а останалите 7 души
Коментари Харесай

Хамас първо се отметна, след това все пак освободи втория кръг за...

13 от тях са израелски жители, а останалите 7 души са от други националности, които бяха похитени при офанзивите на 7 октомври. Това се случва след близо петчасово закъснение и обвинявания от страна на палестинската формация, че Израел нарушава изискванията на четиридневното помирение.

 

Катар водеше диалози с Израел и Хамас за разрешаване на казуса със закъснението на освобождението на заложниците " допустимо най-скоро ", съобщи пред " Ройтерс " чиновник, осведомен със обстановката.

 

Египет също се включи в разрешаването на забавянето, съобщи пред " Ройтерс " палестински чиновник, осведомен с въпроса, който не пожела да бъде назван.

 

Хамас твърдеше, че ще освободи израелските заложници, когато Израел извърши изискванията и пусне камиони с помощи в северната част на Газа.

 

Израел пък уточни, че съблюдава примирието. По-рано страната заяви, че 50 камиона с помощи, пренасящи храна, вода, съоръжение за заслон и медицински консумативи, са били ситуирани в северната част на Газа под надзора на Организация на обединените нации - първата забележителна доставка на помощи в северната част на Газа от началото на войната.

 

Изявлението на бригадите " Ал Касам " попари очакванията за безпроблемно протичане на втория ден от освобождението на заложници и пленници, откакто в петък Хамас освободи 13 израелски дами и деца.

 

Около 39 палестински дами и младежи бяха освободени от израелски затвори в границите на съглашението за помирение, реализирано с посредничеството на Катар.

 

Бригадите " Ал Касам " на Хамас обявиха, че Израел не съблюдава изискванията за освобождение на палестински пандизчии, контрактувани като част от съглашението за заложниците. Кадура Фарес, палестинският комисар по въпросите на пандизчиите, съобщи, че Израел не е освободил пандизчиите съгласно старшинството, както се очакваше. Имено това провокира и забавянето. 

 

Говорителят на израелската войска Оливие Рафович съобщи пред френската телевизия, че Израел прецизно съблюдава изискванията на примирието, и сподели, че в събота военните не са направили никакви набези или настъпателни интервенции в Газа.

 

" Налице е закъснение... при освобождението на заложниците. По никакъв метод не желая да встъпвам в това, което споделя въоръженото крило на терористичната формация Хамас ", съобщи Рафович пред телевизия BFM. " Тази обстановка явно се ръководи на най-високо равнище в Израел ".

 

Говорителят на израелската войска съобщи по-рано, че Израел е очаквал още 13 заложници да бъдат освободени в събота, като 39 палестински пандизчии също ще бъдат освободени - в случай че не настъпят промени в последния миг

.

Общо 50 заложници би трябвало да бъдат разменени за 150 палестински пандизчии за четири дни в границите на примирието, което е първото прекъсване на сраженията, откогато бойци на Хамас вилняха в Южен Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха към 240 заложници.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР