13.04 Председателят на НС Росен Желязков обяви в началото, че

...
13.04 Председателят на НС Росен Желязков обяви в началото, че
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Парламентът избра кабинета Денков-Габриел, депутат от ГЕРБ гласува против

13.04 Председателят на Народно събрание Росен Желязков разгласи първоначално, че в залата са се записали 235 народни представители. 

В залата бяха позволени бъдещите министри, номинирани в кабинета " Денков ". На балкона е президентът Румен Радев, както и доста посетители, дипломати, измежду които посланиците на Украйна и Съединени американски щати.

13.11 " Възраждане направиха процедурно предложение за общ спор по трите точки - избор на министър председател, гласоподаване на конструкция на кабинета и избиране на министрите.

13.12 Росен Желязков изчете указа на президента за гласоподаване от Народно събрание на новото държавно управление.

13.13   Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков показа кандидатурата на номинирания за министър председател Николай Денков.

" В тази зала, а и в общественото пространство непрестанно обсъждаме, че България е страна, която има доста проблеми за решаваме. Но рядко приказваме, че България е страна с доста преимущества. Аз надълбоко имам вяра, че България е страна със ярко бъдеще ", сподели Петков. Той се върна към времето на индустриалната гражданска война. " Това, че учен Денков ще води държавното управление на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца, ми дава вяра ", сподели той. И изреди научния принос и доста научни изявления на номинирания за министър председател академик-химик. " Това потвърждава, че той е освен прелестен академик, само че е част от международния принос от развиването на човечеството ", заключи Петков.

" Академик Денков е непретенциозен човек и няма да чуете да се самоизтъква ", добави Кирил Петков. Той не подмина да похвали и Мария Габриел. " Тя е различен огромен гений на България ", сподели той за някогашния еврокомисар и посочи заслугите й в Европа. " Как България може да стане тново водач в развиването на младите си гении - с това познание Мария Габриел години наред способства за развиването на Европа, а в този момент може да го направи и за България ", сподели той.

" Днес акад. Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че Съединението е допустимо ", сподели той и цитира лозунга " Съединението прави силата ". Вярвам, че в случай че ние в Народното събрание дадем по-дълъг живот на това държавно управление, България може да бъде трансформирана, а българите да не се усещат втора употреба европейци. По думите му, България може да има бюджет с 3% недостиг без да се подвигат налози и страната още веднъж може да бъде в напредък, а младите да не емигрират. " За задачата би трябвало да ограничим острото политиканстване ", установи Кирил Петков. И си пожела новините от Народно събрание да станат " извънредно скучни " в идващите месеци, без " скъсани ризи ". " Две години политически акции стигат ", отсече той. И пожела триумф на Денков, Габриел и всички министри.

Снимка: БТА

13.22 Номинираният министър председател Николай Денков взе думата, с цел да показа състава и структурата на кабинета. Преди това очерта целите на своето държавно управление.

" Днес е денят, в който можем да прекъснем поредицата от безплодни избори и да сложим завършек на политическото безвремие ", сподели той. Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата за взимане на значимите решения и да носят отговорност за тях ", добави той. По думиту му и двете страни са създали доста взаимни отстъпки, с цел да " се обезпечи вероятност пред страната и да придвижи уверено напред европейското развиване на България ". Като най-спешно Денков изведе приемането на държавния бюджет. " Без съответен бюджет идващите месеци могат да бъдат извънредно тежки ", предизвести номинираният за министър-председател. Необходими са и промени в Конституцията, акцентира Денков.

И се спря на ексцентричното решение кабинетът, който да работи минимум 18 месеца, да бъде управителен от министър председател и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. 

Приоритетите:

- незабавно приемане на бюджет без нарастване на налози, с до 3% недостиг, опазване на обществените заплащания

- реализация на интернационалните цели Шенген и еврозона

- тясно съдействие със обществените сътрудници

- тясна съгласуваност с Народно събрание за осъществяване на законодателната стратегия и конституционната промяна за промени в прокуратурата и Висш съдебен съвет

Правителството, което ви предлагаме да подкрепите, си слага за цел България да получи второто заплащане от Плана за възобновяване и резистентност ", подсигурява Денков.  Проектите на общините ще минават през утвърждение от парламентарна комисия преди да бъдат финансирани. Габриел, която ще бъде ротационен министър председател и единственият вицепремиер в кабинета, резервира безмълвие.

Снимка: Булфото

" Двамата с госпожа Мария Габриел ще носим отговорност, осъзнаваме какъв брой мъчно ще бъде, нямаме никакви илюзии. Уверявам ви, че детската ми фантазия не е била да бъда министър председател на страна в тежка политическа рецесия и надълбоко разграничено общество. Детската ми фантазия е била да бъда академик. Ако измененията тръгнат в неверна посока, аз ще си подам оставката ", зарече се Денков. След което показа министри и прикани пленарната зала да ги избере.

13.38 Дадено беше началото на дебатите , а от " Възраждане " взеха думата първи. " Можем да съдим за него по неговата работа в МОН, което по това време се трансформира в печатница на подправени дипломи. Нашите деца приключват необразовани ", упрекна Николай Дренчев оферти за министър председател, като се фиксира в работата му като министър на образованието. " Въпросното лице получи най-голямата научна купа в цялостен прорез с всевъзможен морал и спор на ползи. По морал също пишем двойка. ", съобщи депутатът и анонсира, че " Възраждане " няма да поддържа кандидатурата на Денков. " Една част от залата сме мъже и нямаме право да плюем на нашата чест ", добави и съпартиецът му Цончо Ганев, който укори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се събрали, с цел да си пазят имунитетите.

От ГЕРБ-СДС не стана председателката Десислава Атанасова, а колежката й Деница Сачева.

Изборите можеха да са опция, единствено в случай че ще произведат по-добър резултат и ще дадат опция за постоянна и смислена управническа настройка. На този стадий няма такава вероятност.

" Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата измежду хората или някои може да не престават да ги заслепяват, продавайки им непрестанно заблуда за светлото бъдеще, само че какво тъкмо ще произтече от това? Време е вместо да живеем в предишното и бъдещето, да разберем, че политиката изисква деяние тук и в този момент. В тези условия ", сподели Сачева от името на групата.

" Днес имаме единодушие, нежно, мъчно реализирано, само че въпреки всичко съществуващо болшинство за промени в Конституцията, за правосъдна промяна, за продължение на пътя на България в Европа, за плановете и стратегиите, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност, за продължение на модернизацията на българската стопанска система, обучение и защита ", добави депутатката от ГЕРБ.

Тя предизвести за вредите от служебните държавни управления.

" Време е да престанем да застрашаваме парламентарната република. Абсолютно наложително е да има работещ парламент ", сподели от името на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. По думите й не може повече да ръководят хора, които не са определени от народа, тъй като служебните държавни управления имат лимитирани пълномощия. " Това е род на парадокса ", заключи тя.

" Да, взаимно ръководство сред ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и ПП- Демократична България е осеяно с незнайни, вероятни компликации, евентуално ще докара до отлив на гласоподаватели и за двете страни, само че това е единствената опция в този миг. Двете политически сили, които са събрали най-вече гласове на изборите и които имат релативно сходни визии по тематики като външна политика, стопанска система и рационализация. Когато и ние, и вие, сме създали взаимни отстъпки, които до неотдавна са изглеждали невъзможни, имаме единствено един избор, с цел да ги разбираем - бързи и положителни резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет ", съобщи Сачева.

Тя се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ, които с " спорни усеща " ще поддържат този кабинет. " Днес не даваме заем на доверие, ние даваме заем на време ", сподели Сачева. И добави, че дали това време ще бъде оползотворено дейно, е огромната отговорност на министрите, с цел да не остане България " кръстопът на несбъднати фантазии ".

" Кабинетът не е внушителен за Народно събрание и компромисът беше изработен от нас в името на България. Ние нямаме потребност от пране на нашия имидж . Единственото, което би трябвало да бъде защитавано чисто и неопетнено, това е единствено обликът на България ", съобщи Деница Сачева. 

" Вие сте позор за българската народна власт ", сподели Филип Станев от Има Такъв Народ. Вие сте лигата на джентълмените измамници. Стига ала-бала, през днешния ден всички нас българите ни чакат три неща - позорна и подправена лустрация на престъпността по висшите етажи на властта. Скоро всички вие, които измамихте българския народ, ще видите истината по площадите и в изборните урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа гибел ", предизвести депутатът от партията на Слави Трифонов. 

" Влизането с врага в едно ложе е върховен пилотаж в политиката. Истината е друга - това е коалиция на лъжата ", сподели по адрес на новите ръководещи Гроздан Караджов. " Няма потребност да ви пущам секрети записи, с цел да ви потвърдя това ", сподели и съпартиецът му Гроздан Караджов. Той напомни цитати на Кирил Петков от предизборната акция, в която се е заканвал на Бойко Борисов и ГЕРБ. " Кирил Петков с неналичието си на какъвто и да е морал на 26 май пред Националния си съвет сподели - Бойко Борисов е единствено наш маркетингов зложелател, не е същински. " За какъв морал можем да приказваме тук? ", попита Караджов. И продължи с цитатите, като подсети думи на Денков от записа, че изпират Борисов. Припомни и обещания, изречени от Христо Иванов, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ. Явно приказките за битка с корупцията са били единствено али-бали, заключи Караджов. " Истината, уви, сътрудници, е, че вони. Защото най-малко 200 души в тази зала сме " за ", както за бюджета, по този начин и за приемането в Шенген и еврозоната, какво и от кого пазите? ", изрази неразбиране депутатът от Има Такъв Народ. И предсказа, че ще има чистка в службите и администрацията, и " замяна на едни правилни партийни фрагменти с други партийни калинки ". Очаква ни ръководство, изпъстрено с взаимно надхитряне и бойкот ", като приключи с написаното от Данте за пъкъла: " Надежда тук всяка оставете ".

Вежди Рашидов взе думата, с цел да разгласи, че след дълги съмнения е решил да поддържа кабинета. Той беше от депутатите на ГЕРБ, които бяха настроени срещу коалиция с ПП-ДБ и общо ръководство. 

Рашидов призна, че в новото държавно управление има хора, които би подкрепил, само че и такива, които в никакъв случай не би подкрепил. Бившият ръководител на Народното събрание съобщи: " Днешното решение взех доста мъчно, сътрудници. Ще гласоподавам за държавното управление, с цел да успокоим пристрастеностите и най-сетне да тръгнем по път, който да носи съзидание. ", призна той. 

Друг от депутатите на ГЕРБ, който бе апетитен, че е запазен против общо ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Любен Дилов-син, също излезе на трибуната. " И най-лошият мир е по-добър от една война ", сподели той. " Кой ще завоюва от предварителни избори - никой, минимум ще завоюват българите ", заключи Дилов-син и по този начин даде да се разбере, че ще поддържа кабинета. " Ние би трябвало да поставим старания този парламент да работи ", сподели депутатът от ГЕРБ. " Всякакви приказки за това, че някой се пере, че се крие имунитет - Борисов от две години няма имунитет. Ясно е, че има могъщи сили, които не желаят да има държавно управление ", сподели той. След Дилов-син и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов призна, че днешното решение е доста мъчно, само че е належащо за България.

" Днес е печален ден за България, тъй като ще бъде определено най-позорното държавно управление ", съобщи самостоятелният Радостин Василев , който огласи скандалните записи от Политическа партия и напусна групата. Василев предсказа края на политическия план Политическа партия. Той обаче атакува и някогашните си сътрудници от Има Такъв Народ, които упрекна в двуличие. 

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че днешното държавно управление " не е политически компромис и не е за България, а на две подмолни кохорти в името на личното им оцеляване ".

" Това е еднорък и двуглав Франкенщайн ", назова бъдещия кабинет Нинова и напомни, че в случай че депутати си спазят обещанието за рязане на ръце, ще има кръв в пленарната зала. Тя упрекна Денков, че планува заледяване на обществените заплащания. Соцлидерката описа, че си направила опит - пробвала изкуствен интелект да й напише речта тази заран и прочете от трибуната какво й написал " роботът ". " Мафията по високите етажи на властта съставлява рисков синдром. Това е болест, която не стопира на равнището на обособените партии, а визира всички, без значение от техните стратегии. Корупцията в България генерира социална неправда ", цитира го Нинова.

" Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на Росенец, а оня ден отишъл при Движение за права и свободи да търси конституционно болшинство. Политическа партия през днешния ден пазят имунитета на Бойко Борисов - ей това е, двуличие, боязън, задкулисие. Ние няма да подкрепим този клуб по персонални ползи, обединението на имунитетите, обединението на войната ", зарече се лидерката на социалистите.

Нинова, че левицата остава единствена опция на държавното управление, а от " Възраждане " реагираха бурно от залата.  В отговор соцводачката реплекира, че до момента в който са срещу еврото, си държат спестяванията в евро и до момента в който приказват срещу имунизациите, се имунизират, а Българска социалистическа партия не си е предала правилата от 6 години. Последва имитация от Деян Николов от " Възраждане ", който напомни на Нинова, че е управлявала и изнасяла оръжие за Украйна със същите тези хора, които през днешния ден ще ръководят. " Можете да се придържате към това, което изкуственият разсъдък споделя, тъй като естественият ви не е доста добър ", предложи на соцлидерката депутатът. Тя предсказа къс живот на новия кабинет " Денков ".  " Ясно е, че няма полезности, ясно е, че няма да издържи дълго ", сподели Корнелия Нинова.

Дилов-син пък вметна, че е сигурен, че точно диалог на Нинова с изкуствения разсъдък на основния прокурор е трансформирал позицията й по време на договарянията, когато тя ги напусна и отхвърли държавно управление с ГЕРБ.

" И тук не познахте - Българска социалистическа партия е единствената партия, при която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен прелом ", опонира Нинова, като напомни за изключването на Кирил Добрев от партията и призовките на " Позитано " поради това. Тя по едно и също време похвали и порица президента. " Чухте ли изявлението на президента Румен Радев - че държавното управление е освен аритметика, а и полезности. Днес той направи най-острото си изявление ", означи соцлидерката и напомни, че той е основал водачите на Политическа партия, а след това е свалил кабинета на четворната коалиция. И го нарече  " бащата на хаоса ". 

" Имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов - оправдавам се, но двамата ще се перат взаимно, щото се вършат на мъже ", възкликна Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. 

" В момента сме в обстановка, в която КСНС не би бил непотребен, тъй като се прави държавен прелом ", сподели пък Деян Николов от " Възраждане " и уличи Централно разузнавателно управление на САЩ и американското посолство за това. И добави, че в това държавно управление взе участие и Движение за права и свободи.

" Това, което се случва в Народно събрание сега, е без казус. Ставаме очевидци на разпад на статуквото и на под паника, зле прикрити опити то да бъде съхранено непременно, с цената на всеки компромис. Ставаме очевидци на един очистителен развой ", взе думата и Костадин Костадинов. По думите му, действително " нашият народ не е стопанин на нашата страна, а е трансфорат в гостенин в личната си татковина, в личния си дом ". Лидерът на " Възраждане " също се върна към записите от Националния съвет на Политическа партия. " Хора, които трябваше да бъдат задържани на секундата след чуването на службите, в този момент се канят да ръководят страната. има ли някой от вас подозрение, че тези хора, които към този момент са утвърдени, ще пазят всевъзможни други, само че не и на България.

" Свидетели сме на типичен кадифен държавен прелом. Може би за нашата страна е първият сходен случай , само че майсторите на тези кадифени преврати, от " посолството ", са провеждали такива на доста други места. В момента ние обсъждаме кабинета на американския дипломат. 14 от фигурите в това държавно управление са директно свързани в своя живот с американската страна. В момента ние тук участваме в един политически спектакъл. Целта е Народно събрание да извърши една легализация, един гумен щемпел. Коалицията на обвинените се трансформира в коалиция на обречените. Човекът, който е виновен за съставянето на това държавно управление, стои там горе и цяла България го знае ", уточни Костадинов към балкона с гостите. И той, като Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, предсказа, че това държавно управление няма да издържи дълго. " Хората желаят положителни приходи и сигурност за себе си и децата си - това държавно управление няма да им го даде ", безапелационен беше водачът на " Възраждане ". Той съобщи, че изборите са по-добрият вид от " нездравословно държавно управление, което да ни застопори в мизерията ". " Аз упреквам тези хора в държавна измяна и считам, че тяхното място е в пандиза, а не в министерските кресла ", съобщи Костадинов.

Николай Денков заключи дебатите и изявленията в пленарната зала с " политическа измама ". " Никой не може да има монопол върху мнението на българския народ, нито " Възраждане ", никоя партия ", репликира той и уточни, че в диалозите

Етикетите, че някой е приключил американския университет, са комични. Ние имаме министри, които са приключили и московски университети. аз се гордея с този Министерски съвет, тъй като тези хора могат да си свършат работата и желая да им благодаря ", съобщи Николай Денков. " Възраждане " работят на правилото - колкото е по-зле за България, толкоз е по-добре за нашето партийно управление.   По думите му задачата е да се взриви демократичният развой в страната., заключи той, като добави, че с изключение на тях, има и някои други в залата. После стана ясно, че засяга и Българска социалистическа партия: " Колко пъти получихте мандати и какъв брой пъти успяхте да извършите държавно управление? ", попита той социалистите, като посочи, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са съумели, каквато и политическа вреда да им донесе това. Това е държавно управление в интерес на хората и на бизнеса, подкрепете го и по-късно го съдете по делата ", прикани Денков пленарната зала.

Христо Иванов взе думата на финала на дебатите, с цел да означи, че има освен политическа рецесия, а и рецесия на доверие и рецесия на публичния контракт.

" Основното мото на Народното събрание почнало да придобива смисъл " Разединението прави силата ". Днес на България й би трябвало държавно управление. сподели Христо иванов. Той призна, че са взели доста мъчно решение. Не можем да твърдим, че вършим коалиция всъщност, тъй като имаме прекалено много разграничителни линии - те няма да изчезнат.

" Това, което би трябвало да създадем, е да възстановяваме правораздаването и да проведем качествена конституционна промяна. И да, ще го вършим с съперниците си, тъй като няма различен метод, тъй като демократичният модел изисква това ", сподели водачът на " Да, България ", като заявява, че е подготвен да беседва и с Българска социалистическа партия, и с " Възраждане ". Иванов добави, че би трябвало да се реформират службите и изборния закон, а за всички тези задания би трябвало време. " Кабинетът през днешния ден би трябвало да бъде обсъждан като средство за обезпечаване на това време ", заключи той. " Днес умерено ще гласоподавам за кабинет на конституционната промяна и рестарта на парламентарната република ", заявява Христо Иванов. Според него, в случай че кабинетът успее в задачите си, след първите девет месеца ще се трансформира в пълноценно политическо ръководство. " Аз съм подготвен да поема своята политическа отговорност при неуспех ", даде обещание оставка Иванов.

15.36 Дебатите бяха закрити и Росен Желязков прикани залата да гласоподава за Николай Денков - министър председател.

Той беше определен със 132 гласа " за ", 69 " срещу ", а един народен представител от ГЕРБ беше измежду тези, които се оповестиха против този министър-председател.

15.41 Избрана беше структурата на Министерския съвет

15.42

Кабинетът би трябвало да получи най-малко 121 гласа, в случай че всички 240 народни представители са в залата. Групите на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " разполагат с общо 132 гласа. 

За първи път в българската история ръководството на министър-председателя ще е на ротационен принцип. Николай Денков, който през вчерашния ден върна мандата изпълнен, ще се смени с Мария Габриел на поста министър председател след девет месеца. Докато поеме щафетата от Денков, Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

Снимка: БТА

Преди началото на съвещанието за избор на новото държавно управление Бойко Борисов постави ръка върху Евангелието, приготвено до трибуната за церемонията по клетвата на кабинета.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР