126 сигнала са подадени у нас от началото на годината

...
126 сигнала са подадени у нас от началото на годината
Коментари Харесай

От началото на годината у нас са подадени сигнали за недостиг на 70 лекарства

126 сигнала са подадени у нас от началото на годината за дефицит на 70 медикаменти. Това стана ясно по време на конференция на Министерство на здравеопазването и ИАЛ. Екипът на здравното ведомство е предложил решения за всеки обособен казус  на дефицит на медикаменти. Това са ускорена доставка на медикаменти, пренасочване на количества от други страни, улеснена подмяна на аналогов инсулин. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков по време на конференция в Българска телеграфна агенция по отношение на дефицита на медикаменти в България.

„ Недостигът на лекарствени артикули е проблем в целия Европейски съюз, освен у нас. Той се разпростра изключително след пандемията от Коронавирус. Европейска комисия свързва аргументите за това с индустриални проблеми, несъответстващи пазарни квоти, законна паралелна търговия. С цел справяне с тази обстановка бяха подхванати законови промени и промени в Системата за електронно следене на медикаментите “, сподели проф. Хинков.

Според зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов добави, че огромна част от времето на екипа на Министерство на здравеопазването е ангажирано с решение на самостоятелни проблеми.

„ В есенно-зимния интервал и особено при започване на годината ИАЛ регистрира подадени сигнали за дефицит на лекарствени артикули за лекуване на бактериална инфекцията – антибиотиците. В последните няколко месеца получаваме сигнали по-скоро за артикули, които са за лекуване на диабет. За всеки обособен артикул се прави оценка на наличната информация. В непрекъснат контакт сме с притежателите на позволение за приложимост, тъй че да търсим съответно решение за съответния проблем, защото аргументите за дефицит варират “, сподели и изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов.

По думите му в последните три-четири години се ускорява делът на индустриалните аргументи за прекратяване на продажбата. Кирилов добави, че ИАЛ е направила 400 инспекции на търговци на едро и на дребно и при три сдружения са установени нарушавания във връзка с неналичието на медикаменти.

В отговор на въпрос за какъв брой от изчезналите 70 медикаменти повода е в подадени от фирмите уведомления за прекратяване на продажбите у нас и за какъв брой аргументите са други, Богдан Кирилов отговори, че не постоянно усложненията в обезпечаване са свързани с дефицит на национално равнище. „ Получаваме сигнали и за районен дефицит и нарушавания. Няма връзка сред сигналите от жители, уведомленията от притежатели на позволение за приложимост и СЕСПА “, посочи той.

Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ съобщи, че СЕСПА е първата електронна система и извършва добре своята функционалност. Би трябвало да се изпълнят заръките на Информационно обслужване, вместо да трансферира всичко на закодателя. Очакваме първите осъдени за нарушение на достъпа на пациентите.

Директорът на БГФарма Евгени Тасовски съобщи, че генеричното заменяне не е решение на казуса с дефицита в контраст на мнението на Българския лекарски съюз и на Българския фармацевтичен съюз. „ В Европа има ли дефицит, откакто има генерично заменяне? У нас то ще докара до овакантяване на най-евтините медикаменти и дефицитът ще нарасне. Моята молба на БГФарма е доста деликатно да се преценяват законовите ограничения, тъй като от 2018 насам дефицитът у нас нараства. Генеричното нищо няма да реши. Необходими са необятно разискване, добър разбор, съгласуван с нашата система, с цел да има позитивен резултат за пациентите “, сподели той.

„ Решението е в осведоменост и на лекарите, и на фармацевтите какво има като наличия Пациентът обаче постоянно си търси опаковката, само че би трябвало да има право и в аптеката, в случай че му бъде препоръчано - да избере “, сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР