124 проекта ще се борят в конкурса на А1 за

...
124 проекта ще се борят в конкурса на А1 за
Коментари Харесай

Рекорден брой кандидатури в конкурса Дигитално училище на България

124 плана ще се борят в състезанието на А1 за отличие в региона на дигитализацията на образованието
Приключи първият стадий от състезанието на А1. Инициативата цели да форсира процеса по цифровизация в учебната среда, като насърчи най-иновативните практики в тази посока и въодушеви и други образователни заведения да създадат своите първи стъпки във въвеждането на новите технологии в час. По време на кандидатстването уредниците получиха над 120 плана от разнообразни дребни и огромни обитаеми места в цялата страна.

Конкурсът се организира в партньорство с и с поддръжката на Министерството на образованието и науката и районните ръководства на образованието. Той бе посрещнат с огромен интерес от страна на просветителните институции, набирайки 124 оферти за цифрови планове от близо 20 области в страната. Най-много кандидатури в състезанието са получени от учебните заведения от огромните градове (София и регионалните центрове) - 75. Дигитализацията се трансформира в неотменна част от образователния развой на всяко учебно заведение съгласно получените близо 49 кандидатури от по-малки обитаеми места в страната.

„ Щастливи сме да забележим, че толкоз доста образователни заведения в страната се припознаха в нашата задача за цифрово ограмотяване на българските деца. Получихме рекорден брой кандидатури от десетки обитаеми места в цялата страна и сега сме в развой на асортимент на най-отличителните измежду тях. Силно впечатлени сме от новаторските подходи на участниците в състезанието, който е следващото доказателство, че българските учебни заведения към този момент претърпяват своята позитивна смяна в посока осъвременяване на образователния развой “ – разяснява Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ на А1 България.

„ В създалата се обстановка учениците трябваше да преминат в отдалечена форма на образование, което още повече ускори потребността от цифровизация на образователния развой. Това е един от най-ефективните способи да създадем образователния материал забавен за днешното потомство възпитаници и да успеем да задържим тяхното внимание. Фондация „ Заедно в час “ поддържа състезанието на А1 „ Дигитално учебно заведение на България “, с цел да насърчим дружно новаторските образователни заведения у нас “, показа доктор Нели Колева, началник на екип „ Стратегически партньорства “ във фондация „ Заедно в час “ и член на журито на състезанието.

Всички участници в състезанието показаха многообразие от новаторски планове, които са образец за сполучливото внедряване на цифровите технологии в българското обучение и изборът ще е доста сложен. Част от плановете се концентрират върху дигитализирането на образователните предмети, като да вземем за пример уроците по „ История и цивилизация “, които употребяват приложение за виртуални разходки във времето. Други кандидатури показват развиването на цифровите умения на учениците посредством потреблението на онлайн просветителни платформи като Wordpress, WordWall, LearningApps, Padlet, Гугъл Forms и други. Наблюдава се също растеж в използването на разнообразни софтуерни устройства в учебните заведения, които да улеснят и създадат по-интересен процеса на образование. Част от участниците са оборудвали своите пространства с мултимедийни сетове, смарт устройства, цифрови учебници или пособия, което е още едно от изискванията за цифровизация на учебните заведения.

Победителите ще бъдат оповестени при започване на 2022 година след оценяване от експертно жури с потвърден опит в региона на образованието и цифровите технологии. На специфична гала ще бъдат отличени спечелилите във всяка от категориите Дигитален урок, Дигитален план и Дигитална организация на преподаването, а също ще бъде връчена и обособена премия в специфичната категория Иновативна концепция. Наградите целят да дадат още по-голям подтик на мултимедийно преподаване в класната стая. Сред членовете на журито, което ще класира плановете, са доктор Нели Колева от „ Заедно в час “, Ева Майдел – основател и член на съдружие „ Образование България 2030 “ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската национална партия (ЕНП), доктор Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО), проф. доктор Галин Цоков, учител по ръководство на образованието в ПУ „ Паисий Хилендарски “ и водещият на предаването „ Директно “ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР