12345678 Източник: Урбанистас 12345678 Източник: Урбанистас 12345678 Източник: Урбанистас 12345678

...
12345678 Източник: Урбанистас 12345678 Източник: Урбанистас 12345678 Източник: Урбанистас 12345678
Коментари Харесай

Лондонско архитектурно студио беше избрано за проектант на новия център на Боровец

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Източник: " Урбанистас "

12345678
Боровец в този момент

© Юлия Лазарова Според уредниците на състезанието, планът взема решение тежките информационни проблеми в центъра на курорта Още по тематиката
Ангелкова: Лифтове би трябвало да се строят освен в Пирин
от Дневник,27 яну 2018
България е най-търсена за ски почивка от турските фамилии
от Дневник,20 яну 2018
Италианец изиска да прави комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков
от Дневник,20 дек 2017
Най-големите хотелиери в Боровец

Класация на притежателите на 4- и 5-звездни обекти по брой стаи и жилища
8 дек 2017
Бизнесът, който прави от снежинките стотинки

Зимният туризъм в България чака растеж, само че остава с къс сезон и е доминиран съвсем напълно от локални играчи
8 дек 2017
Проверка не откри нередности с лифта в Боровец, от който падна дете
от Дневник,6 мар 2017
Предстои архитектурен конкурс за градска част на курорта Боровец
от Дневник,21 юни 2016 Лондонско архитектурно студио - William Matthews Associates, беше определено за архитект на новия център на Боровец. Това оповестиха уредниците на интернационалния архитектурен конкурс - община Самоков в партньорство с Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Съюза на урбанистите и платформата за градски планове " Урбанистас ". Спечелилият план е определен от интернационално жури, като е имало 40 участници от 17 страни.

Територията е така наречен " Златният триъгълник " в курорта, която обгръща повърхност от 23 дка. Предложената обща цена за осъществяването на плана е 28.5 млн. лева Това е на половина от избраната от възложителя – общината, позволена стойност от 60 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането на построяването е от общината в Самоков, като следва да се посочи по какъв начин ще бъде обезпечено.

Ред на мястото на хаоса

В " Златния триъгълник " на Боровец попадат краят на ски пистите, началната станция на кабинковия въжен превоз, главният авто метод към курорта и до някои от огромните хотелски комплекси. Спечелилият план предлага на мястото на настоящия безсистемен тип на центъра на курорта да се построи полупокрита ски, велосипедна и пешеходна връзка сред пистите и станциите на лифтовете, както и под земята паркинг с 250 места. Според разпределението, 60% от площта са планувани за заведения и заведения за хранене, 10% за спортни уреди, в това число и спортна зала, 20% - за административно обслужване и 10% с културно-образователни функционалности, сподели за " Капитал " основният проектант на община Самоков Надежда Клинчева-Колева, която е и един от членовете на журито. По думите й спечелилият план е бил най-щадящ околното пространство и зелената система, което е значимо за устойчивото развиване на средата. Едно от изискванията в състезанието е било проектантът да се съгласи с направената за задачата санитарно-хигиенна оценка. В нея е посочено каква част от дърветата наложително би трябвало да бъдат непокътнати, кои може да се изсекат, кои да бъдат залесени още веднъж.

Според Бойка Огнянова от " Урбанистас " планът взема решение съществуващите тежки информационни проблеми, познати на всички гости на курорта, като употребява капацитета на терена - с помощта на денивелацията от 7-8 метра от юг на север скиорите могат да стигнат безвредно чак до станцията на гондолата, боровата гора, в която се вписват обществени пространства и краткотрайни спортни уреди, както и оживената комерсиална улица и пространство сред хотелите " Самоков " и " Рила " и ски пистите. " Проектът се отнася с почитание към обектите на културно завещание в територията като резервира истинската им паркова среда ", уточни още Огнянова.

Какво следва

На идващ стадий би трябвало да бъде направен обстоен организационен проект, съгласно който ще се построява архитектурният план и който ще обособи пространството. Следва възлагане на техническите планове и оповестяване на социална поръчка за избор на основен реализатор на плана.
Ще бъде проведено и обществено разискване на всички взели участие в състезанието 40 плана, като задачата е да се обясни за какво е определен тъкмо този план, уточни проектант Колева. На този стадий измежду обществеността има известна неудовлетвореност във връзка с визуализацията, предоставена в плана, заради което ще помолим създателите му да дават по-богата визуализация на това обществено разискване, сподели още Колева.

Срещу плана

Известно недоволство и напрежение против плана има главно от сегашните притежатели на заведения и постройки в центъра на курорта. През 1992 година са им позволени по 24 кв. м повърхност, които към днешна дата са надстроени, не дават отговор на санитарно-хигиенни и противопожарни условия и условия, изясни основният проектант на общината в Самоков. След реализирането на плана тези обекти ще бъдат отдадени на търг и притежателите им ще влязат в конкурентна среда, добави Колева.
Според Бойка Огнянова планът е спечелил със забележителна преднина от близо 20 т. по отношение на другите претенденти при сбор точки 100.

Конкурсът

Международният архитектурен конкурс е проведен във връзка на 120 година от основаването на Боровец като курорт. Организаторите показват, че главната му цел е била " да събере необятен набор и на високо равнище идейни планове за устройственото развиване и архитектурния образ на територията, от които да бъде излъчен подобаващ за визията на общината за развиването на курорта план за етапна реализация ".

Победителят е определен от жури в състав проектант Рита Юстесен, шеф на отдел
" Планиране и архитектура " в Копенхаген, проектант Павел Янчев от Art & Build в Брюксел, проектант Мариус Мове, съсновател на Atelier Oslo в Осло, Норвегия, доцент доктор проектант Йорданка Кандулкова, учител по Културно завещание в УАСГ в София, проектант Ваня Серафимова, ръководещ сътрудник в " Серафимов Студио ", проектант Надежда Клинчева-Колева, основен проектант на община Самоков и Ангелина Вангелкова, правист и секретар на община Самоков.

Архитектурното студио William Matthews Associates e учредено през 2013 година в Лондон. Преди основаването на компанията, проектант Уилям Матюс е старши проектант в офиса на Ренцо Пиано в Париж. В този интервал той приключва голям брой интернационалните планове, измежду които постройката на Beyeler Foundation в Базел, Поцдамер плац в Берлин и крилото за модерно изкуство на Института за изкуства в Чикаго. От 2001 година до завършването на постройката през 2013 година, Уилям Матюс управлява проектантския екип на най-високата постройка в Лондон Shard.

На второ място в интернационалния архитектурен конкурс е класиран план с авторски екип " Агенция Дизайн и Архитектира АД – АДА от България, и трето място - план с създател Петър Рафаилов от " Проджект Витае ", България. Четвърото и петото място, са за план с създател Институт за градско обмисляне АД и план на Critical Design Studio от Турция. Екипът преди всичко получава парична премия от 20 хиляди лева и правото за непосредствено договаряне на работна фаза на капиталов план. Класираните на второ място получава парична награда от 12 хиляди лева, а тези на трето – 8 хиляди лева Четвъртото и петото място получават две награди от по 5 хиляди лева Проектите в състезанието са били анонимни и създателите им са станали известни на журито след оповестяването на резултатите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР