1200 лв. е основната заплата на един професор в Софийския

...
1200 лв. е основната заплата на един професор в Софийския
Коментари Харесай

Защо заплатите в Софийския университет са по-малки от учителските?

1200 лева е главната заплата на един професор в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а чистата заплата след облагане е към 931 лева Един доцент взима 1080 лева бруто, а чистото му заплащане е 838 лева В същото време брутната заплата на основен помощник в СУ е 950 лева (737 лева чисто), а заплатата на един помощник – 920 лева (713 лева чисто).

След идното нарастване междинната от Нова година ще е по-висока от главното заплащане на един професор в Алма Матер.

Това е проблем от 30 години. Дори малко да са се нараснали заплатите, съм сигурен, че всеки от сътрудниците работи и нещо друго. Това съобщи в ефира на утринния блок на bTV ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", проф. Анастас Герджиков, разяснявайки ниските заплати във Висшето образователно заведение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Средно 5400 лв. е заплатата на топ програмист у нас за 2020...

" През 90-те години всички бяхме принудени да работим най-малко на 3 места. Сега, даже заплатите да са се нараснали малко, те са извънредно незадоволителни и съм сигурен, че всички сътрудници работят и нещо друго ", споделя той.

По думите на ректора всеки е намерил метод за някакви други доходи. Разговаряно е с финансовия министър, който се е съгласил да се усилят заплатите на преподавателите в СУ. Държавата ще отдели най-вероятно над 50 млн. лева, тъй че заплатата на помощник да е най-малко равна на учителската, както и нарастване за всички останали длъжности, разяснява Герджиков.

Съотношението сред преподаватели и студенти е определящо за ниските хонорари в най-старото ни висше образователно заведение.

Ректорът признава, че има хора в университета, които са назначени на две или повече позиции. Има 150 души преподаватели, които получават по-висока заплата от мен, а от администрацията, това са най-малко 10 души, сподели още Анастас Герджиков.

" Професорската ми заплата е 1200 лева Брутната заплата се образува от главната и спомагателните хонорари. Основните спомагателни хонорари са трудов стаж, докторска степен и спомагателни действия.

В моя случай към тези 1200 лева се прибавят 300-400 лева поради трудовия стаж, 400-500 лева поради докторската степен и 920 лева поради това, че съм ректор. По този метод брутната ми заплата става към 2700 лева Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен ", изяснява проф. Герджиков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР