120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев ще бъде отбелязана

...
120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев ще бъде отбелязана
Коментари Харесай

Монтана ще чества 120-годишнината на Дико Илиев

120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев ще бъде маркирана с концерт на Духовия оркестър към НЧ „ Разум 1883”, чиито патрон е самобитният композитор. Традиционният концерт ще се състои на 14 февруари от 18:00 ч. в Младежкия дом на Монтана.
В навечерието на рождения ден на композитора ще прозвучат 5 негови произведения. Диригентът Пламен Крумов е избрал за начало на концерта „ Юбилеен марш”, а за край – „ Сливенци при Драва”. В програмата са включени дайчовото „ Лудо младо” и „ Дунавско хоро”. Тези емблематични произведения на Дико Илиев удостоверяват оценката на музиковедите, че най-значимият принос на самоукия композитор е, че популяризира хорото, трансформирайки го в род. Не по-малко надарени са неговите полки, румби, валсове. Един от тях – „ Концертен валс” ще илюстрира това.
В някои от анонсите на творбите ще прозвучи гласът на бай Дико, както по роднински го назовават земляците му. Звуковите цитати са предоставени на Община Монтана от „ Златния фонд “ на Българското национално радио.
Акцент в концерта, отдаден на юбилея на Дико Илиев, ще бъде присъединяване на духов оркестър „ VIVO Монтана”.
Творби на Славейко Каменов, Атанас Бояджиев, Юлиус Фучик, Ренато Солиа ще придадат спомагателен нюанс на концерта. Той е част и от програмата за отбелязване на 135 години от основаването на читалището в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР