12 на 12. Точно така са разпределени гласовете в правната

...
12 на 12. Точно така са разпределени гласовете в правната
Коментари Харесай

Ще се върне ли хартиената бюлетина: ключът е в ръцете на "Възраждане"

12 на 12. Точно по този начин са разпределени гласовете в правната комисия в Народното събрание " за " и " срещу " връщането на хартиената бюлетина в изборния развой. Паритетът докара до комична обстановка в края на предходната седмица, когато новата " книжна коалиция " в състав Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи организира " незадължителен " спор по тематиката, след който не се стигна до решение. Причината беше, че останалите партии, дружно с депутата от левицата Крум Зарков, които са срещу връщането на хартиената бюлетина, бойкотираха съвещанието на комисията и за постоянното му осъществяване не се събра кворум.

Така депутатите от партиите на Нинова, Борисов и Карадайъ останаха в залата на правната комисия, в която (засега) нямат подкрепящо настояването им болшинство, твърдейки се взаимно, че ще продължат да упорстват за тази смяна. Формално те разискаха плана на ГЕРБ за изменение на изборния закон. С тях остана и представителят на " Възраждане " в комисията. Партията има собствен план за смяна на изборните правила, само че твърди, че е срещу връщането на остарялото гласоподаване с хартиена бюлетина.
Целта на " дебата "
Наглед безсмисленото упражнение се базира на наредба в правилника на Народното събрание, съгласно която при липса на кворум от време на време могат да се организират диспути. Целта в тази ситуация е при идващото съвещание на комисията (насрочено за тази сряда) планът за промени на Изборния кодекс, импортиран от ГЕРБ, да бъде подложен непосредствено на гласоподаване, без да минава през още един спор.

Крайното предпочитание на трите партии е комисията да има мнение по законопроекта без значение дали то е позитивно или негативно. Това е належащо, с цел да съумеят Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ да го внесат в пленарната зала.
Реклама
" Дори да имаме негативен отчет на комисията, т.е. мнение, че тя не го поддържа - това е механически метод планът да влезе в пленарната зала и тя да реши ", обясниха пред " Капитал " депутати от левицата.
Блокадата продължава
Те, дружно с техните сътрудници от Движение за права и свободи и ГЕРБ събраха подписи за привикване на правната комисия предишния вторник. От Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Крум Зарков обаче бойкотираха провеждането на съвещанието в петък. Те разчитат ще пробват въобще да избегнат гласуването на предложенията на ГЕРБ. " Ако ги гласуваме, даже да ги отхвърлим ще им развържем ръцете ", споделиха от Политическа партия.

Другият план за изменение на изборния закон (внесен от БСП) към този момент е блокиран, защото те пробваха да го внесат в пленарна зала, само че с Демократична България, Политическа партия, Има Такъв Народ, Възраждане и Крум Зарков гласоподаваха срещу разглеждането му. Така бъдещия един месец текстовете на социалистите няма да могат да се гледат от депутатите, тъй като правилникът на Народното събрание го не разрешава.

Знаейки това ГЕРБ внесоха собствен план с концепцията бъде ли спрян единият да бъде прегледан другият.
Реклама Как беше и по какъв начин е сега
Според настоящия Изборен кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели се гласоподава единствено с машини, а в по-малките - единствено с хартиена бюлетина. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят да се върне предходната уредба, съгласно която гласоподавателите сами вземат решение дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. Подобна смяна ще обезсмисли машинния избор. Ако бъде призната, членовете на секционни комисии отново ще би трябвало да броят бюлетини и да ги събират с резултатите от машините, което ще усили грешките в протоколите, а и евентуалните фалшификации.

Допреди няколко месеца Българска социалистическа партия беше измежду партиите, които най-силно подкрепяха сегашните правила, а Крум Зарков интензивно работеше за разширението на машинния избор. Сега, за разлика от партията си, Зарков не е трансформирал позицията си. Формацията обаче счита, че резултатите на социалистите са неприятни поради усложненията, които изпитват гласоподавателите ѝ с машините за гласоподаване.

В регионите, в които Движение за права и свободи има обичайно високи резултати, пък са засичани най-широкомащабните злоупотреби с бюлетини.
И още опити
Ето за какво и тази седмица, също като предходната, ще бъде белязана от опитите за връщане на хартиеното гласоподаване.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Здравеопазване 2 Икономика 3 Политика Реклама
ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ще опитат на съвещанието на правната комисия в сряда да се стигне до гласоподаване на смяната, а Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ - да го блокират.

По всичко наподобява, че до момента в който Българска социалистическа партия договаря с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ за нов общ кабинет, тези обединения ще бъдат разделяни от друга,неформална коалиция по ползи.

От ГЕРБ и Българска социалистическа партия споделиха пред " Капитал ", че даже да не се сформира държавно управление, в случай че Народното събрание съществува още две седмици, ще създадат всички опити да прокарат в пленарна зала предлагането за връщането на хартиената бюлетина.
Решаващо ще е държанието на " Възраждане "
В тази обстановка на паритет в правната комисия решаващо ще по какъв начин ще се държи " Възраждане ". Досега партията на Костадин Костадинов заемаше твърда позиция против връщането на хартиените бюлетини. Така Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и " Възраждане " съумяват да предотвратят точката да попадне в дневния ред на отрасловата комисия и на Народното събрание.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Поведението на " Възраждане " обаче се промени, откакто внесе своите оферти за промени в изборния закон. От " Възраждане " към този момент настояват, че позицията им против връщането на бюлетините не се е трансформирала. От това дали ще обезпечат кворума за гласоподаване в комисия и след това за напредването на измененията в Изборния кодекс на първо четене зависи и дали на възможните предварителни избори ще се гласоподава още веднъж с хартия.
Свързани публикации Кой се опасява от машините за гласоподаване 6 юли 2022, 18:04 Крум Зарков: Проблемът на Българска социалистическа партия с машинния избор не е механически, а политически 30 юни 2022, 16:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР