12 Иво Куманов, съдружник и управител на НИК. ["НИК"] 12

...
12 Иво Куманов, съдружник и управител на НИК. ["НИК"] 12
Коментари Харесай

Норвежкият производител на агротехника Kverneland има нов дистрибутор в България

12
Иво Куманов, съучастник и шеф на НИК.

[ "НИК "] 12 [ "НИК "] Още по тематиката
Зеленчукопроизводството се оттласква от дъното

Общите доходи за 2017 година на фирмите в топ 30 надвишават 114 млн. лева
14 сеп 2018
" Техно Фарм " предлага сателитни изображения на земеделските посеви

Услугата е нова за Източна Европа и цената й е под 1 лева на декар
24 фев 2015 Норвежкият производител на агротехника Kverneland подписа съглашение за извънредно посланичество с българската компания НИК. " Предизвикателствата пред земеделския бранш са свързани с потребността от повече и по-качествена храна, добивана с по-малко запаси при увеличаващи се индустриални разноски. Партньорството ще разреши да се обединят норвежкият хардуер и софтуерните решения, предлагани от нашата група ", съобщи на конференция Иво Куманов, съучастник и шеф на НИК.

" Целта е да предложим съвременни, автоматизирани и високотехнологични плугове, торачки, пръскачки, сеялки Kverneland, които се ръководи непосредствено от компютъра в кабината на трактора. Това понижава потребността от физически труд и от фрагменти и прави земеделието по-привлекателен бизнес за младежите ", добави той.

Една от задачите на българската компания е да избере най-подходящите за страната машини на норвежката компания, която до момента е имала различен дистрибутор в България - " Тайтън Машинъри ".

" Отговорност на дилъра е да направи вярната настройка на предлаганите от Kverneland машини, съобразени с съответния вид почва. Има артикули Kverneland, които не са продавани до момента в страната, не са били на фокус или не са били съвременни ", изясни Иво Куманов.

Заради партньорството българската група към този момент е вложила в образованието на 300 души за работа с машини на Kverneland, а до края на годината ще образова още толкоз. За норвежката компания инвестицията в образованието на хора също е най-голямата към този момент, наложена от подписаното съглашение, уточни Арилд Герде, началник на отдела за продажби и маркетинг, само че не посочи размера й.

Партньорите

Kverneland Group създава техника за почвообработка и обработване, за сеитба, за фураж и балиране, пръскачки и торачки, както и интелигентни решения за ръководството им. Компанията има 140-годишна история и има няколко патента, задали посоката за развиване на земеделската техника в международен мащаб, изясни Арилд Герде.

Производствените заводи на Kverneland се намират в Норвегия, Дания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Русия и Китай. Групата има лични търговски сдружения в 17 страни и изнася в други 60 страни. В края на 2017 година заетите са 2 440, от които 74.8% са работили отвън Норвегия. Компанията регистрира 18% растеж на поръчките и годишен оборот от 500 млн. евро за предходната година, разгласи Арилд Герде.

Kverneland е първата, която предлага ISOBUS решения - връзка сред машини, инвентари и терминали на разнообразни производители. Самият ISOBUS протокол като канал за продан на данни в бранш земеделие е патентован през 1986 година от към този момент дъщерното сдружение на групата – Vicon. Патентът дава преднина на норвежката компания с цели 15 години до 2001, когато тя го освобождава 10 години предварително в интерес на това всички производители на машини и инвентар да имат достъп до технологията.

Kverneland към този момент е част от японската Kubota Group, която има годишен оборот от 14 милиарда евро и която единствено през предходната година е отпуснала 40 млн. евро на дъщерната си компания, с цел да закупи терен в съседство с настояща фабрика в Норвегия.

Българската НИК има 16-годишен опит и сплотява група от четири компании в София и Букурещ, внедряващи нови технологии в земеделието, които оказват помощ за неговата цифровизация. Сред тях са автоматизация и системи за ръководство на агротехника, сателитно снимане, което дава опция на фермера да следи положението на растенията и площите съвсем в действително време, агрохимични разбори на почвата, позволяващи на земеделците да вземат решения за наторяване въз основата на информация и да усъвършенстват използването на торове.

Групата НИК регистрира 30 млн. лв. доходи за 2017 и възнамерява растеж от 10% за 2018, посочи за " Капитал " Калоян Куманов, който е другият съучастник в компанията. Заетите във компанията са 140, а партньорството с Kverneland ще усили работните места с нови 20.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР