12 елитни адвокатски кантори от 12 държави - членки на

...
12 елитни адвокатски кантори от 12 държави - членки на
Коментари Харесай

Правен алианс по Три морета събира адвокатски фирми от 13 страни

12 елитни адвокатски адвокатски фирми от 12 страни - членки на Инициативата " Три морета ", сътвориха неотдавна Правен алианс " Три морета " (Three Seas Legal Alliance -TSLA) , чиято съществена цел е да подкрепя самодейността, да осведоми клиентите си за нея и за бизнес опциите, които тя предлага, както и да обезпечава най-хубавите правни препоръки при обмисляне и реализиране на вложенията в границите на тази самодейност. Съвсем скоро адвокатските компании в алианса ще станат 13. Адвокатските компании, които учредиха Правен алианс " Три морета ", са: DORDA (Австрия), " БОЯНОВ и ко. " (България), Divjak Topić Bahtijarevic & Krka (Хърватия), Kocián Šolc Balaštík (Чехия), Ellex Raidla (Естония), Lakatos, Köves and Partners (Унгария), Ellex Klavins Латвия), Ellex Valiunas (Литва), Wardyński and Partners (Полша), Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (Румъния), Barger Prekop (Словакия) и Šelih & Partnerji (Словения) - изброяването е по азбучен ред на страните, които съставляват. С други думи, в TSLA взе участие по една водеща адвокатска адвокатска фирма от всяка страна в Инициативата " Три морета ", а скоро към тях ще се причисли и водеща адвокатска компания от Гърция - Kyriakides Georgopoulos, защото при започване на септември Гърция се причисли като 13-а страна. На процедура с присъединението на Гърция самодейността към този момент се простира сред шест морета. Присъединяването на Гърция стана на последната Осма годишна среща на върха и бизнес форума " Три морета ", извършени в Букурещ на 6 и 7 септември. В събитието участваха държавни и държавни представители на високо равнище, както и видни фигури от бизнес общността. Срещата на високо ниво този път беше под патронажа на президента на Румъния, а на нея участваха президентите на Полша, Литва и Латвия, министър председателите на Румъния, на Хърватия и други На срещата в Букурещ бе показан и изтъкнатият екип от елитни юристи на алианса TSLA. Представител на българската " БОЯНОВ и ко. " бе ръководещият сътрудник Борислав Боянов . В международните адвокатски ранглисти Борислав Боянов обичайно е определян като един от водещите практикуващи в района юристи, в това число и в последната ранглиста на Who`s Who Legal: M&A and Governance 2023 Report. " БОЯНОВ и ко. " е едно от най-големите и международно приети адвокатски сдружения у нас, учредено през 1990 година, водач в региона на корпоративното и комерсиалното право, банковото право и финансите, интелектуалната благосъстоятелност, конкуренцията и решаването на разногласия. С адв. Борислав Боянов беседваме за Инициативата " Три морета " и новия Правен алианс TSLA. Адвокат Боянов, по какъв начин породи концепцията за основаване на новото обединяване?
Идеята, която стои зад Инициативата " Трите морета ", е да се основат условия за ускорение на развиването на района на Източна Европа и стандартите за живот и правене на бизнес да се приближат към тези на останалите страни в Европейски Съюз. Очевидно е за какво това се постанова - през съвсем 50-годишния интервал на желязната завеса западните страни се развиваха доста добре - и енергийно, и с взаимна съгласуваност с пътища, автомагистрали, железопътни линии и прочие, до момента в който нашият регион изостана. Регионът има потребност от съществено развиване на инфраструктурата, което се прави оценка за 1.3 трилиона евро. И по тази причина фокусът на " Три морета " е в три съществени сфери - енергетика, превоз и цифровизация.

Разбира се, приказва се и за други горещи тематики като климатичните промени и войната против Украйна. На срещата в Букурещ беше някогашният държавен секретар Джон Кери като специфичен делегат на американския президент по климата, който изнесе извънредно тревожни данни за настъпващите естествени процеси.

За първи път присъствах на среща на тази самодейност преди две години в София и открих, че нейната икономическа част има голям капацитет (инициативата има икономическа и политическа част). Тогава в София бяха пристигнали два самолета с предприемачи от Полша, както и от доста други страни, и се обсъждаха разнообразни бизнес планове, като да вземем за пример основаването на обща борса и други доста забавни хрумвания. Някои компании откриха контакт между тях, да вземем за пример в IT бизнеса, и започнаха коопериране.
Реклама
При основаване на Правен алианс " Три морета " използваме предходен опит от сходно обединяване, което се оказа доста сполучлив план. Преди 21 години създадохме група, която се назовава South East Europe Legal Group (SEE Legal), т.е. Югоизточно-европейска правна група - огромно правно обединяване от 12 водещи адвокатски адвокатски фирми от 12-те страни в Югоизточна Европа, което работи извънредно добре. Именно въз основата на този опит взехме решение да създадем друга група с адвокатски фирми от страните, които пък са членки на самодейността " Три морета ".
Макар че и в единия, и в другия случай става въпрос за 12 страни от почти идентичен район, те не се припокриват?
Само отчасти. Канторите в SEE Legal са от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. От тях единствено Румъния, Хърватия, Словения и България са в групата на " Три морета ", която по изискване включва страни - членки на Европейски Съюз. Допълнихме алианса с водещите адвокатски фирми от Прибалтика, Австрия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия. В развой на присъединение са и сътрудниците от Гърция.

Освен това Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани страни. Основни сътрудници на самодейността " Три морета " са Европейската комисия, Съединените щати, Германия, Япония, която през последните години обичайно демонстрира забележим интерес към самодейността. Обръща се особено внимание на Западните Балкани и на Грузия.

С други думи, тази концепция има важен капацитет. Към момента в границите на самодейността се разискват 91 интернационалните плана на стойност над 18 милиарда евро.
Реклама Голям капацитет за развиване Инициативата " Три морета " е основана през 2015 година с присъединяване на 12 страни - членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа, с цел да служи като конгрес за районен разговор за икономическо съдействие в региона на енергетиката, превоза и дигитализацията. Държавите учредителки са Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Сега към тях се причисли и Гърция. Молдова и Украйна са асоциирани страни. Как е проведена самодейността?
Инициативата " Трите морета " има в себе си разнообразни съставни елементи. Първо, всяка година се организира среща на високо ниво, в която вземат участие ръководителите на страните членки. Второ - по същото време се организира и бизнес конгрес. Има основан и капиталов фонд, като в Букурещ се взе решение за основаване и на втори фонд, както и на център по киберсигурност.
Кой основава този фонд?
Създават го страните - членки на самодейността, които влагат средства във фонд, който е регистриран в Люксембург и се ръководи от преднамерено сдружение за ръководство на инфраструктурни планове, наречено " Амбър " (Amber), със седалище в Лондон. По линия на " Три морета " в България към този момент са направени вложения в планове свързани със и.
Какви са вероятностите за развиване на самодейността " Три морета "?
Тази самодейност, която е политическа и икономическа, закупи един спомагателен тласък за развиването си след започване на войната в Украйна. На първо място, всички страни членки изповядват едни и същи полезности за независимост и народна власт и стоят зад Украйна. Едновременно с това страните в района вършат подготовка за присъединяване във възобновяване на Украйна, а там приказваме също за трилиони. Както беше маркирано на форума в Букурещ - възобновяване на Украйна не би трябвало да се взема решение в Лондон или на други места, а в района на трите морета, тъй като нашите страни са най-близо. В този подтекст цялата тази икономическа база и политическо предпочитание постановат да се вземат много ограничения, а някои от главните измежду тях са свързани със законодателство, регламенти, правна среда, правно подпомагане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР