12 членове на руската делегация в ООН във Вашингтон ще

...
12 членове на руската делегация в ООН във Вашингтон ще
Коментари Харесай

Експулсират 12 членове на руската делегация в ООН

12 членове на съветската делегация в Организация на обединените нации във Вашингтон ще бъдат експулсирани на 7 март, откакто са били оповестени за " персони нон грата " в Съединени американски щати, съобщи “Франс прес “.

Експулсирането дипломатите от задачата в Организация на обединените нации е обвързвано " с действия, които не дават отговор " на техния статут. Това заяви американският дипломат в Организация на обединените нации Ричард Милс.

Той не даде повече детайлности и не посочи дали експулсирането е обвързвано с съветската инвазия в Украйна.

По-рано всички 193 държави-членки на Общото заседание на Организация на обединените нации уважиха с минута безмълвие жертвите на съветската инвазия в Украйна при откриването на незабавната изключителна сесия поради спора, съобщи Агенция Франс Прес.

Шахид, някогашен външен министър на Малдивите, с сан на държавен глава на позицията си в Организация на обединените нации, прикани за преустановяване на насилието. След това генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш също съобщи, че бойните дейности в Украйна би трябвало да спрат. " Те бушуват из цялата страна, във въздуха, на сушата и в морето. Това би трябвало да спре незабавно. Стига толкоз. Войниците би трябвало да се върнат в казармите си ", сподели той.

" Лидерите би трябвало да вървят към мир. Цивилните би трябвало да бъдат предпазени ", добави Гутериш, като предизвести за опасността от прибягване до нуклеарни оръжия и означи, че " нищо не може да оправдае " тяхното потребление.

" Оръжията приказват в този момент, само че пътят на разговора постоянно би трябвало да остава отворен. Никога не е прекомерно късно да се включим в договаряния добросъвестно и да разгадаем всички въпроси по кротичък метод ", прикани генералният секретар на Организация на обединените нации.

Повече от 100 оратори се записаха да се изкажат на сесията на Общото заседание, която е първата сходна, провеждана от 40 години насам, и която се чака да продължи и на следващия ден преди гласуването - евентуално в сряда - на резолюция, импортирана от европейските страни, призоваваща за преустановяване на военните дейности.

В първичният текст, до който е получила достъп Агенция Франс Прес, " се осъжда най-категорично експанзията на Русия против Украйна ".

Европа, която влезе в спора индиректно през вчерашния ден, като позволи доставката на оръжие за Украйна, би трябвало да сплоти сили със Северна Америка в осъждането на Русия по време на сесията на Общото заседание.

Очаква се огромен брой африкански и южноамерикански страни също да се изкажат против нашествието на Русия в Украйна, съгласно дипломати, които желаят да надвишават 100-те гласа „ За “, получени през 2014 година след анексирането на Крим.

Преговорите сред двете течения са комплицирани, сподели пред Агенция Франс Прес дипломатически източник, поискал анонимност. Някои, наблягайки, че на текста не може да бъде наложено несъгласие (такова не съществува в Общото събрание), желаят той да бъде доста безапелационен. Други считат, че най-важно е да се съберат оптимален брой гласове, с цел да се показва изолацията на Русия, и са склонни на отстъпки за тона на резолюцията, прецизира организацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР