11истории на младежи с интелектуални затруднения по пътя им към

...
11истории на младежи с интелектуални затруднения по пътя им към
Коментари Харесай

11 истории на успеха с "Мога да работя"

11 истории на младежи с интелектуални усложнения по пътя им към по-самостоятелен живот споделя документалният филм " Мога да работя " с режисьор Стоян Радев. Той стартира с фантазията на родителите техните деца един ден да са самостоятелни и да могат да работят, да имат свои приходи и реализация. Показани са напълно почтено терзанията на работодателите и техните претекстове да наемат на работа човек с интелектуално усложнения.

„ За мен е доста мотивиращо да виждам по какъв начин човек се оправя и какви благоприятни условия има. Когато Надя пристигна да работи при нас, беше по-свитичка, по-притеснителна и по-срамежлива. А в този момент тя стартира да разцъфтява, да се разпростира и да става все по-смела и все по-отворена в общуването си с останалите. Наблюдаването на една такава промяна ми дава повече причини за това, че безусловно всеки човек с поддръжка от обкръжението си може да надскочи капацитета си и да го доразвие. Участието на хора като Надя е супер скъпо във всеки един офис за работния развой и несъмнено би трябвало да се подтиква “, споделя Айлин Юмерова от Български център за нестопанско право.

Самата Надя също усеща смяната. Признава, че първоначално е била по-затворена, само че с времето това се е трансформирало. Тя обича работата си - харесва й да посреща гостите на офиса, да бъде техен хазаин и да им прави кафе.

Александър пък е почнал трудовата си процедура в границите на 4 часа дневно, само че работодателят му бързо открива, че той се оправя и му предлага работа на цялостен работен ден. За момента той е единственият клиент на центъра, който работи на 8 часов работен ден.

„ Разлика сред чиновниците няма – подготовката на хората с интелектуални усложнения, които идват от дневния център на фондацията, е задоволително добра, с цел да се минимизира тази разлика и те да могат да работят пълноценно. Необходимо е единствено и само малко повече време за акомодация. Работодателят печели един безусловно предан чиновник, който дава цялото си време, сила и мотивация за това да потвърди, че може и е наедно с другите. Често тези хора превъзхождат другите с това, че са прецизни, прецизни, методични. Всъщност това увлечение към детайла, което от време на време им основава компликация на открито, доста им оказва помощ на работното място, изключително в случай че се е намерило подобаващото място, “ споделя Мария Арсова, шеф на " Ивент Дизайн ".

Фондация „ Светът на Мария “ към този момент седем години дава обществената услуга Дневен център за трудови умения „ Светове “, ситуиран в София. В него 37 пълнолетни хора с интелектуални усложнения получават поддръжка. Всеки един от тях е включен в стратегиите на центъра за развиване на своите трудови умения. Вече 11 души работят като подкрепена претовареност, трима младежи са назначени в общественото дружество „ Бон апети “ към фондацията, а други 15 младежи са включени в разнообразни трудови практики, които им разрешават да усвояват разнородни умения – разчистване, работа в кухня, градинарство и други

 

----------------------------------------------------

Проектът " Мога да работя! Подкрепа за трудовата реализация за хората с интелектуални усложнения " се реализира от фондация " Светът на Мария " в партньорство с Български център за нестопанско право с финансовата поддръжка на фонд " Активни граждани-България " по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР