115 общински и държавни училища от област Варна са участвали

...
115 общински и държавни училища от област Варна са участвали
Коментари Харесай

Близо 23 000 ученици от Варненска област са участвали в проекта Твоят час

115 общински и държавни учебни заведения от област Варна са взели участие в плана " Твоят час " за образователната 2016/2017 година, сочат данни на Областния информативен център - Варна.
Проектът е обхванал 22 820 възпитаници, които са се присъединили в групи по ползи и групи за превъзмогване на обучителни компликации. Броят на групите по ползи е 1068 и там са обхванати 16 235 ученика. 6475 ученика пък са разпределени в 785 групи за превъзмогване на компликации в образованието.

В процентно изражение това значи, че 16% от общия брой възпитаници, участващи в програмата, са обхванати в извънкласни действия за превъзмогване на обучителни усложнения, а 39% - в извънкласни действия по ползи - в област Варна.

" Групите аз превъзмогване на обучителни компликации са нови и не съществуваха в остарелия програмен интервал. Те са образувани по рекомендации на учителите ", разяснява Виктория Николова - Маринова, шеф на ОИЦ - Варна.

Статистиката по тематики сочи, че най-вече кръжоци се провеждат в областта на изкуството и културата - 47%. Следват ги тези с тематичен предмет техника и технологии (18.3%) и здравно обучение и здравословен метод на живот - 10.4%. оповестиха от Областния информативен център - Варна.

Проектът " Твоят час " се извършва от Министерството на образованието и науката. Основните му цели са превъзмогване на просветителните дефицити, повишение на триумфа и усилване на мотивацията на децата и младежите да вземат участие в разнообразни форми на извънкласни образования, което би им помогнало да развият характерни качества и умения.

В плана, чийто бюджет на национално равнище е 140 млн. лева, вземат участие 317 000 възпитаници от 1 до 12 клас. Всяко учебно заведение създава лични критерии и способи за поощряване на възпитаниците си, които са съобразени с самостоятелните им потребности и стремежи.

Като част от плана беше построена и електронната платформа http://tvoiatchas.mon.bg/, където учителите могат да намерят хрумвания за разнообразни извънкласни действия. 

По време на обиколката за представянето на книгата " Заедно а Европа ", специалистите от ОИЦ - Варна имаха опция да беседват с доста учители за платформата. Те я дефинираха като налична и лесна да ръководство. Като недостиг обаче беше посочена бавната връзка сред учебните заведения и Министерството на образованието, което е реализатор на плана. Друга рекомендация, отправени от преподавателите беше да се разшири броя на типовете кръжоци, които могат да се включат в плана. Те също по този начин считат, че на платформата би трябвало да има опция да се качват материали за изявите от кръжоците и да се сътвори база данни.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР