114 години след като дядото на Цар Симеон Цар Фердинанд

...
114 години след като дядото на Цар Симеон Цар Фердинанд
Коментари Харесай

Симеон II във Велико Търново за Деня на независимостта: Целите се постигат, когато сме обединени

114 години откакто дядото на Цар Симеон Цар Фердинанд прогласява Независимостта на България във Велико Търново, Царят и Царицата посетиха старопрестолния град.

Те откриха неотдавна реставриран дребен бутиков хотел „ Bey House “ по покана на неговия притежател господин Борис Благоев, който персонално посрещна Техни Величества и им сподели хотела си. Сградата се намира в остарялата част на града, в непосредствена непосредственост до Царевец. Построена е от възпитаник на известния занаятчия Колю Фичето – Иван Пенчев. Имотът е напълно освежен, като е непокътната истинската конструкция, външен тип, както и емблематичната за епохата фасада от червени тухлички, само че също по този начин изцяло мoдернизиран. Всяка от четирите стаи на хотела е кръстена по концепция на притежателя на кралица от Третото българско царство: на кралица Маргарита, на кралица Йоана, на кралица Мария-Луиза и на брачната половинка на княз Батенберг Йохана. Цар Симеон и кралица Маргарита с интерес разгледаха хотела като царят показа, че е впечатлен от това по какъв начин една остаряла къща е трансформирана в първокласен хотел като в същото време постройката е запазила своя достоверен тип.

След откриването цар Симеон взе участие в кръгла маса в общината на тематика: ”Велико Търново – историческа и духовна столица на България ” по покана на кмета на града господин Даниел Панов. В нея взеха присъединяване водещи адвокати, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици.

По време на полемиката царят съобщи, че като внук на цар Фердинанд поддържа напълно концепцията Велико Търново да се трансформира в действителна историческа и културна столица на България. Участниците се сплотиха към концепцията като първа стъпка в тази посока да бъде намерено седалище на Конституционния съд в града. Имаше и предложение да бъдат върнати тленните остатъци на цар Фердинанд във Велико Търново.

Непосредствено преди кръглата маса царят отговори на въпроси на публицисти. „ Денят на Независимостта би трябвало да ни напомня, че сме самостоятелни, би трябвало да гледаме ползите на България, а и да не забравяме, че задачите се реализират като сме обединени “, съобщи той.

„ Независимостта беше идеал за една нация. Мисля, че това е нещо, което е значимо за всички нас. Радвам се, че честваме подобен празник, тъй като доста пъти има и черни митове към цар Фердинанд. С годините може да се оцени с какво е съдействал той за модернизацията на страната, а не с национални произшествия, както някои споделят “, добави Цар Симеон.

На въпрос за идните парламентарни избори на 2-ри октомври царят изрази вяра България да има постоянно държавно управление и то със солидно болшинство.

“Аз не давам оценки нормално и още по-малко подлагам на критика обществено, само че мисля че всеки е задължен да извърши задачата и активността, с която е бил претрупан “, съобщи той.

По същото време царицата прегледа изложбата „ Съзвучия “ на български шевици и дърворезби в картинната изложба, а по-късно посети Арбанаси.

Тя прегледа манастира „ Св. Николай Чудотворец “ с неотдавна откритата и реставрирана царска стая, в която са отсядали цар Фердинанд и цар Борис III.

Вечерта Техни Величества участваха на тържествената заря-проверка пред крепостта Царевец и на светлинното шоу „ Звук и светлина “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР