11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета -

...
11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета -
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Социалната пенсия ще стане 307 лв., средната - 971 лв.

11-процентовото нарастване на пенсиите към този момент е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде реалност, тъй като от 1 юли влиза в действие за всички пенсии, отпуснати до декември тази година. Това сподели в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Тя изясни, че обществената пенсия ще стане 307.07 лева, а междинната пенсия за застрахователен стаж ще нарасне до 971 лева

Това е съществено нарастване. И на мен би ми се желало да бъде певече, само че това са опциите на системата. Нашите послания са за по-активен метод на живот на пенсионерите и давнето на опция те да бъдат подкрепени.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се чака под 4% повишаване на главните храни и услуги, т.е. нарастването на пенсиите е задоволително, че да го компенсира, уточни още министър Шалапатова.

" Посланието към пенсионерите, което дава нашето държавно управление е положително - не е значимо да се дадат 50 лева за Коледа, а да има резистентен растеж на пенсиите. Като министър ми прави усещане, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се приказва само за размера на пенсиите ".

От началото на декември стартират срещи с пенсионери, с цел да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове, сподели още министърът.

" Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и потребностите на пенсионерите за това те да вземат участие на пазара на труда, да получават повече цифрови пълномощия и да бъдат осведомени ".

Бюджетът в обществената сфера се усилва с 400 млн. лева, заяви Шалапатова. По думите ѝ той е непоколебим, само че в същото време прави вложения в качеството на живот на хората.

Месечната финансова помощ за фамилии с деца с увреждания се усилва с близо 250 лева и доближава 1180 лева на месец. С 50% се подвигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, уточни министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР