1058 деца са изоставени през 2018 г., от тях над

...
1058 деца са изоставени през 2018 г., от тях над
Коментари Харесай

Над 400 деца са изоставени още в родилния дом през 2018 г.

1058 деца са изоставени през 2018 година, от тях над 400 са оставени още в родилния дом. Това съобщи общественият министър Бисер Петков пред bTV.

Така той се опита да отбрани спрения план на Стратегия за детето, против която имаше митинги в десетки български градове. Опасенията на родителите са, че с този документ се дава опция да се лишават деца поради беднотия, неприятни битови условия или еднократни пререкания.

Според него е безпричинно обвиняването, че Стратегията има за цел да отнеме детето. Целта е да се усъвършенства механизмът за предварителна защита и ограниченията за връщане на децата в биологичното семейство и последвала реинтеграция, сподели министърът.

" В настоящия план на тактика има оперативни ограничения, където не им е мястото. Стратегията не омаловажава ролята на семейство за образование на децата, всяко едно дете може да развие своя капацитет с поддръжка на фамилията, сподели Петков.

Стратегия за детето е нужен да има, това произтича от Закона аз протекция на детето, безапелационен бе Петков. Вероятно планът на Стратегията, създаден от работна група при Националния съвет за протекция на детето, не беше добре показан, с цел да се разсеят някои подозрения.

Той изброи, че първите ограничения при спешна обстановка е детето да остане в фамилна среда, да бъде настанено при близки и познати. Търсят се способи детето да бъде върнато при биологичните си родители, търси се резидентна грижа за общностна за детето, сподели Петков.

Запитан за какво в документа не се загатват нито един път думи и изрази като: " връзката родител - дете, присъединяване на родителите, дом, семейство домакински, полезности ", той сподели: " Не мисля че този метод на оценка е най-хубавия за оценка на подобен стратегически документ ".

Социалният министър съобщи, че по нов метод ще се разпределят и енергийните помощи, с цел да може повече фамилии да се възползват от тях.

Ако в фамилията има възпитаници, които не посещават учебно заведение или детска градина, помощите за фамилии с деца от 5 до 16 година ще бъдат лимитирани, само че няма да бъдат спирани. 30% от базовия приход за подкрепяне, само че ще подтикваме децата да посещават постоянно учебно заведение.

За 2018 година има 210 000 случаи, чака се с измененията помощи за отопление да получат 255 000 лица и фамилии. Предстои и увеличение размера на помощта. Планирани са 40 млн. повече от м.г. - 120 млн. лв. са планувани, сподели общественият министър. Възрастните самотни хора, чиито приходи са с предел 277 лв. към този момент ще може да употребяват енергийни помощи. В София са малко лицата на енергийно подкрепяне и получават помощи.

За първите две години ограничавания за хората с право на персонална помощ предел 168 часа месечно. Това беше контрактувано за приемането на закона за персоналната помощ, добави Петков за персоналната помощ на хората с увреждания.

Относно новия ред за пенсиониране, който Национален осигурителен институт ползва от 7 май, министър Бисер Петков изясни, че пенсиониращите се имат право да избират по какъв начин да бъде изчислен новия % - дали по новата или по остарялата методика. До края на месец май чиновници на Национален осигурителен институт ще бъдат в публични приемни в общинските центрове, с цел да оказват помощ на хората да изчислят кой способ им е по-изгоден.

Кандидат-пенсионерите могат да погледнат и калкулатора на страницата на Национален осигурителен институт - електронната услуга за пенсии, където посредством ПИН и ЕГН всеки може да пресметна прогнозите. Консултациите със чиновници на Национален осигурителен институт, са преди да подадат документите.

Национален осигурителен институт има данни за лицата след 1987 година, а тези 3 " златни години ", които може да са с най-високи осигуровки, не могат да бъдат тествани. Законодателството дава опция в този момент човек да избере на каква основа да бъде изчислена пенсията му. Хората може да преразгледат подадените си документи и пенсия в 6-месечен период.

Всеки министър носи оставката в джоба си, когато министър председателят реши, я подава. Реакциите са съответни и навременни, нямам повече информация. Така общественият министър Бисер Петков разяснява вчерашната оставка на земеделския министър Румен Порожанов.

Припомняме, това е седмата оставка в кабинета " Борисов-3 ". Порожанов подаде оставка с претекст, че не желае офанзивата против него да въздейства на работата на държавното управление. В претекстовете на премиера да одобри оставката са че зам.-шефката на Държавна фирма " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефон е на уеб страницата на къщата за посетители, още е на работа. Обяснението на министър Порожанов е, че не се е събрал съвета, с цел да се одобри решението. " Ако някой желае да си пази някого, да си го пази, компромис няма да се прави с никого. Нарушителите или там, където има нарушаване, да си носят следствията ", сподели Борисов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР