Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е

...
Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е
Коментари Харесай

Д-р Цветелина Великова: Скоро може да очакваме и южноафриканския щам на коронавируса у нас

Това, че първи случай на южноафриканският щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас. Това прогнозира пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ „ Лозенец” в София.

„ Практиката показва, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет. Конкретно при този, но това се наблюдава и в други райони по света – в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също. Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече “, отбеляза д-р Великова.

И уточни, че при южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени.

" Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население ", заяви имунологът.

" Ние имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини ", обясни д-р Великова.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19153  Мъж на 37 година без други болести стана жертва на COVID-19 Мъж на 37 година без други болести стана жертва на COVID-19  Партията на Москов: България да изиска оставката на ръководителя на Европейска комисия Партията на Москов: България да изиска оставката на ръководителя на Европейска комисия  Д-р Илиев: Ваксината на АстраЗенека е безусловно безвредна

Д-р Илиев: Ваксината на АстраЗенека е безусловно безвредна
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР