Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания АстраЗенека

...
Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания АстраЗенека
Коментари Харесай

Путин похвали компанията АстраЗенека, която подписа сделка с Русия за комбиниране на ваксини

Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания " АстраЗенека " за решението ѝ да направи пробно комбиниране между своята експериментална ваксина срещу COVID-19 и руската " Спутник V ", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин направи изказването по видеоконферентна връзка на виртуално събитие, на което " АстраЗенека " подписа меморандум за сътрудничество с руския институт " Гамалея ", разработил " Спутник V ", с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания " Р-Фарм ".

Продължаващите клиничните изпитания показват, че " Спутник V " има над 90 процента ефективност - по-висока от тази на ваксината на " АстраЗенека " и сходна с тази на американските конкуренти " Пфайзер " и " Модерна ".

Путин похвали главния изпълнителен директор на " АстраЗенека " Паскал Сорио, който се включи по видеоконферентна връзка.

" Искам да изтъкна Вашата активна позиция за постигане на целите, които са изключително важни не само за Вашата компания, но всъщност, без прекалена бомбастичност и преувеличение, за човечеството ", каза Путин.

Ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев заяви, че клиничните изпитания, комбиниращи " Спутник V " и ваксината на " АстраЗенека ", ще започнат скоро в три държави. Той не назова тези страни, но спомена, че някои от тях са в Близкия изток и от бившия Съветски съюз.

По-рано Дмитриев каза, че според Русия комбинацията ще повиши ефективността на ваксината на " АстраЗенека ". РФПИ финансира и популяризира " Спутник V ".

Кейт Бингам, която оглавява британската работна група за разработване на ваксина, заяви този месец, че Великобритания ще започне изпитания догодина, използвайки комбинации от различни видове ваксина за първоначалните и вторичните ваксинации, като се надява, че подобен подход може да засили имунната реакция.

Сътрудничеството между една от водещите британски компании и руския изследователски институт подчертава натиска за разработване на ефективна ваксина за борба с пандемията от коронавирус, отнела досега живота на над 1,6 милионa души по света.

В Москва този ход се разглежда като дългоочаквано гласуване на доверие от страна на западен производител към ваксината " Спутник V ", която според руските власти е обект на подкрепяна от чуждестранни сили клеветническа кампания. Русия иска да произвежда новата ваксина съвместно, ако тя се окаже ефективна.

Дмитриев каза, че според Русия " Спутник V " е доста ефективна срещу новия щам на коронавируса, установен в Европа. Той заяви, че Беларус ще започне да произвежда руската ваксина през първата четвърт на следващата година и че Казахстан вече е започнал производство.

По думите му чуждестранни заводи ще произведат над 500 милиона дози от руската ваксина догодина.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17144  Европейски Съюз чака утвърждение за втора ваксина против COVID-19 на 6 януари следващата година Европейски Съюз чака утвърждение за втора ваксина против COVID-19 на 6 януари следващата година  Още трима души с подправени PCR проби са засечени на Още трима души с подправени PCR проби са засечени на " Дунав мост " при Русе  Учен: Лекарствата против COVID-19 са избавили доста животи Учен: Лекарствата против COVID-19 са избавили доста животи
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР