При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат

...
При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат
Коментари Харесай

Експерти обясниха ще се укротят ли джигитите, ако глобата за превишена скорост скочи драстично

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.

През седмицата стана въпрос и за увеличението на глобата за превишена скорост на 1000 лв., то обаче въобще не стигна до обсъждане в обществения съвет. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите, който е част от този орган, каза, че той е против това, защото това би бил пореден експеримент за намаляване на жертвите на пътя. Като такива той определи задължителното шофиране с включени светлини, свалянето на номерата и други мерки, които по думите му са били въведени за същото.

Радков настоя още, че новата агенция за пътна безопасност, която трябва да координира институциите, ще има ефект, когато аналитичното ѝ звено заработи и се анализират произшествията, за да се види къде е причината за тях.

" Според нас шофьорите основната причина е пътят ", категоричен беше той. Пред bgonair Христо Радков допълни, че водачите имат вина в много случаи, но тя не е само в тях.

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, пък каза, че евентуална глоба от 1000 лв. за превишена скорост ще предизвика дебат, което пък може да е полезно. Той обаче беше категоричен, че всяко четвърто ПТП е в завой и попита дали експерти от АПИ са обходили мястото на трагедията с автобус край Своге.

" Това означава, че има два фактора. Единият е състоянието на пътя и обкръжаващата среда и второто е водачът ", подчерта той.

По думите му има как да се отворят някои завои, да се направи по-голяма видимостта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР