1054 ученици усвояват откакто преди четири години стартира национална програма

...
1054 ученици усвояват откакто преди четири години стартира национална програма
Коментари Харесай

1054 ученици се подготвят за програмисти

1054 възпитаници усвояват откогато преди четири години започва национална стратегия „ Обучение за ИТ кариера “ за образование по специалност, която е нова в листата на специалностите. Тя се осъществя в съдействие сред ИТ бизнеса, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, оповестиха от МОН. Всяка година в програмата се включват към 600 възпитаници. Самият банкет на възпитаници в професионално направление „ Компютърни науки “ за последните две години се удвои.
181 от приключилите по Програмата възпитаници са декларирали, че остават в страната и ще се образоват по специалности, близки до ИТ. 120 от тях към този момент работят в ИТ компании. Двама са включени и като преподаватели в програмата от октомври т.г. Те имат намерение да придобият и професионална подготовка „ преподавател “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “.
Обучението стартира с възпитаници от Х клас през съответната образователна година, които не се приготвят за специалности „ Програмист “, „ Системен програмист “ и „ Приложен програмист “ и е в границите на три години.
Създадени бяха пет центъра за образование по програмата – в София към Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ и Техническия университет, в Правец - към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи и Технически университет, София. В Русе центърът е към Професионална гимназия по електротехника и електроника „ Апостол Арнаудов “ и Русенския университет „ Ангел Кънчев “. В Пловдив образованията са в център към МГ „ Акад. Кирил Попов “ и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, а в Бургас – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „ К. Фотинов “ и Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.
 Не IT-тата са номер едно по нарастване на заплатата, когато приказваме за одеве приключили Не IT-тата са номер едно по нарастване на заплатата, когато приказваме за одеве приключили
Не работещите в IT сферата са с най-голямо нарастване на заплатата, когато приказваме за нови фрагменти, одеве влезнали на пазара на труда сле...
Към центровете има изнесени групи в над 20 обитаеми места включително и дребни, като Чепинци, Велинград, Козлудуй и други, което уголемява опциите за достъп до образование на повече искащи.
Материалите за образованието се създават от група специалисти работещи в ИТ бранша взаимно с преподаватели от междинните и висшите учебни заведения.
Разработените образователни материали са напълно разполагаем на учениците и учителите. Използва се платформа основана на Moodle, посредством която се реализира преподаването и Jude система за инспекция на разработвания програмен продукт.
Партньорите по националната стратегия обезпечават провеждането на стаж във компании от софтуерния отрасъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР