Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица

...
Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Белград срещу Вучич

Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица Белград на протест срещу политиката на президента Александър Вучич, предаде Дойче веле. Това е седмата поредна събота на протестни акции, в която демонстрантите преминават центъра на града към сградата на държавната телевизия RTS със скандирания " Вучич, иди си ", " Вучич е крадец ".
Актьорът Бранислав Трифунович, който е сред протестиращите, призова опозиционните партии да представят програма за прозрачно и ефективно управление, която да бъде ориентир за всички политици.
Зад протестното движение стои алианс от опозиционни партии, обхващащ целия политически спектър - от леви до десни политически сили.
По-рано партията на Вучич събра в Белград десетки хиляди сърби при визитата на руския президент Владимир Путин, който посети страната на 17 януари. Критиците на Вучич заявиха, че това е опит да докаже, че има повече привърженици от опонентите си.
Социалните мрежи обаче се изпълниха със снимки на автобуси, организирано превозващи " публика " за визитата на Путин.
Живеещата в Блеград наша сънародничка Мария-Йоана Стоянович написа във Фейсбук, че мнозинството от хората са били платена масовка или принудително изведени под страх от уволнение.
Maria-Joanna Stojadinovich: " Написаното е към колегите ми журналисти, и към приятелите ми, които, вероятно, са видели " величественото посрещане на Путин в Белград ". В името на истината: От сутринта в столицата пристигат автобуси с хора от провинцията, сред които голяма част са Роми, от най-отдалечените села и махали в страната, на предното стъкло на автобусите е снимката на Александър Вучич. Идването им е организирано от неговата партия. На всеки е подсигурено или дневни от 3000 до 1000 динара, сандвичи, или 3 литра мляко, или картофи, брашно, литър олио, пък може и пастет с образа на президента... като награда. По израза на лицата им имах чувството, че много от тези хора идват за пръв път в столицата. От държавните предприятия хората са накарани да излезнат и посрещнат президента на Русия под заплахата, че ако не се появят пред храма, ще бъдат уволнени. В някои детски градини родителите, които работят, са замолени да подсигурят грижа за децата си, тъй като работещите там трябва да присъстват на посрещането, за да не изгубят работата си. "
Тя допълва, че " държавните медии бълват възторжена информация, но избягват да покажат лицата на хората ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР