Европейският съюз /ЕС/ ще предприеме мерки срещу двойното качество на

...
Европейският съюз /ЕС/ ще предприеме мерки срещу двойното качество на
Коментари Харесай

Момчил Неков: Доволен съм, че ЕП даде силен мандат за край на „двойния стандарт“

Европейският съюз /ЕС/ ще предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, за да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски продукти между държавите от Западна и Източна Европа. Това стана ясно от гласувания и приет с мнозинство на пленарната сесия в Страсбург доклад за двойното качество на продуктите на евродепутата от Групата на социалистите и демократите към ЕП Олга Сехналова.

В окончателния текст на доклада бяха приети ключови препоръки от становището на Комисията по земеделие към ЕП, чийто автор е Момчил Неков.

„ Няма да има „ Европа на две скорости “, когато няма „ двоен стандарт срещу различните европейски граждани.

Проведените анализи в редица страни, сред които и моята - България, показаха, че въпреки многогодишните усилия и апели, порочната практика „ еднакъв продукт и опаковка, но различно съдържание и пропорции “ продължава. Приветствам усилията на комисар Йоурова за изменение на Директива 29 от 2005 г., но силно вярвам, че амбицията на предложението трябва да бъде по-голяма, защото милиони европейци очакват повече. Това ще стане чрез изричното включването на забраната на т.нар. „ двоен стандарт “ в Приложение 1 към директивата.

Крайно време е „ продуктовата дискриминация “ спрямо милионите европейци от Централна и Източна Европа да спре. Крайно време е Съюзът да постави всички европейци под общ знаменател “, заяви Неков по време на обсъждането на Доклада.

Евродепутатите осъдиха продажбата на привидно идентични продукти с по-ниско качество в някои европейски страни като несправедливо и опасно поведение. Те обещаха да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските потребители като равни, независимо от страната им на пребиваване.

„ Трябва да се погрижим да няма европейски граждани от втора класа, що се отнася до хранителните продукти. Същата опаковка трябва да съдържа същия продукт, независимо дали купувачът е в София или Стокхолм ", допълни Неков.

Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.

Според евродепутатите предпочитанията на потребителите не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество, а потребителите трябва да бъдат информирани, че продуктът е пригоден за техния пазар, като това да не се приема за даденост.

В доклада се подчертава нуждата от създаването на ефективно, прозрачно и международно сътрудничество и споделяне на данни между национални органи, отговарящи за защита на потребителите;

Призовава се ЕК да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.

Докладът относно двойното качество на продуктите на единния пазар бе приет от Европейският парламент с мнозинство - 464 „ за “, 69 „ против “ и 17 „ въздържал се “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР