104-годишният Дейвид Гудал, уважаван учен и ботаник от Австралия, сложи

...
104-годишният Дейвид Гудал, уважаван учен и ботаник от Австралия, сложи
Коментари Харесай

104-годишен учен се подложи на асистирано самоубийство

104-годишният Дейвид Гудал, почитан академик и ботаник от Австралия, постави легално завършек на живота си в клиника в Швейцария, предадоха международните организации.

Гудал стана прочут на медиите откакто поде акция да му бъде позволено непринудено да постави завършек на живота си преди време. Дядото на 12 деца съумял да събере над 20 хиляди $ от цивилен дарения, с които провел пътуването си от Австралия до Европа.

В изявление за Си Ен Ен Гудал споделил, че животът му спрял да бъде прелестен преди пет или 10 години основно поради все по-затруднената му подвижност и загубата на зрение. „ Животът ми беше работа на открито, само че в този момент не мога да работя”, споделил Гудал.

„ Толкова бих се радвал в случай че можех още веднъж да се разхождам из природата и да видя какво има към мен”, добавя възрастният мъж, който от години е прикрепен към инвалидна количка. Гудал прибавя, че можел да се радва само на птичите песни.

Мъжът съобщи на специфична конференция, че би предпочел да почине още през 1998 година, когато изгубил шофьорската си брошура. „ На моите години ставам всяка заран и закусвам. После седнал съм и очаквам да пристигна обяд. След това обядвам малко и отново седнал съм. Какъв е смисълът?”, разяснява още столетникът.

Т.нар. „ асистирано самоубийство” е неразрешено в Австралия, което предиздвикало мъжът да предприеме пътуването до Швейцария, където това е позволено от десетилетия.

„ Надявам се и други страни да последват Швейцария и да изградят сходни медицински заведения, където хората да могат да се подлагат на евтаназия, стига да дават отговор на изискванията – възрастови и ментални”, разяснява още Гудал по време на конференцията.

„ Очаквам с неспокойствие този момент”, приключил мъжът.

Медицински лица поставили завършек на живота на Гудал със смъртоносна инжекция по-рано през днешния ден. Столетникът умрял под звуците на „ Одата на радостта” на Бетовен, заобиколен от фамилията си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР