100 млн. лева са необходими за да няма наводнения в

...
100 млн. лева са необходими за да няма наводнения в
Коментари Харесай

“Петел“ предава от община Варна: Трябват 100 млн. лева за да няма наводнения в центъра, заяви кметът Иван Портних


100 млн. лв. са нужни с цел да няма наводнения в центъра на Варна като това от през вчерашния ден, това съобщи на конференция кметът на града Иван Портних. Той изясни, че с тях би трябвало да се построи нова дъждовна канализация, тъй като на доста места тя е смесена дружно с битовата и казусът е от десетилетия.

За разделянето на двете канализации са нужни близо 60 млн. лв., демонстрират към този момент направените планове, с които разполага общината. Още 40 млн. лв. ще коства построяването на колектор в региона на улиците „ Битоля “ и „ Пирин “, който ще поема дъждовната вода от по-високите елементи на града.

Кметът Портних изясни, че повода за наводнението през вчерашния ден във Варна е на първо място интензитета на дъжда – приблизително 72 литра на кв.метър, като в един миг за към пет минути са паднали към 160 литра на кв.метър. По тази причина там, където е смесена канализацията, част от водата се е върнала и по този начин се е стигнало до наводнението на подлезите, в това число и този на ул. „ Шипка “, където имаше коли, оказали се съвсем напълно под вода. Кметът сподели също, че вчерашният дъжд е бил сравним с водното злополучие във варненския кв. „ Аспарухово “ пред 2014 година, което лиши живота на 13 души.

Данните за интензитета на преваляванията, изнесени от кмета на Варна се разграничават от това, което през вчерашния ден оповестиха от локалния клон на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Вчера от там оповестиха пред БНР, че във Варна са паднали 55 литра на квадратен метър при месечна норма от 40 литра.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР