100-годишен юбилей отпразнува Еленка Хаджийска с роднини и приятели в

...
100-годишен юбилей отпразнува Еленка Хаджийска с роднини и приятели в
Коментари Харесай

Труд, мъдрост и вдъхновение: Баба Еленка от Радомирско отпразнува своя вековен юбилей

100-годишен празник отпразнува Еленка Хаджийска с родственици и другари в радомирското село Владимир.

Празникът ѝ, състоял се в локалното читалище, почете персонално и кметът на община Радомир Кирил Стоев. На тържеството тя получи от него приветствен адрес, кошница с цветя, икона на св. Димитър и статуя на прословутия радомирски бозаджия.
 Българска телеграфна агенция
Баба Еленка е родена на 12 февруари 1924 година Тя е от брезнишкото село Велковци. Завършва Земеделското учебно заведение в Брезник. Целият си живот работи на полето като чорбаджия, звеновод, кантарджия и други.

Дядо ѝ по бащина линия е заможен човек и търговец. Преди 68 години дамата идва във Владимир, където се омъжва за брачна половинка си Лозан , от който се ражда синът им Георги. Казва, че работата ѝ не е била лека, само че точно трудът я е съхранил, с цел да доближи до заветната възраст.
 Българска телеграфна агенция
Тя помни, че в рода си има и различен столетник. Това е дядо ѝ по майчина линия от село Гигинци, който е бил занаятчия строител и доживява до 102-годишна възраст. 

Днес столетницата е горда със своя наследник Георги и снахата Надя, двамата внуци - Лъчезар и Елена и тримата правнуци - Никола, Дарин и Ана . Казва, че домът ѝ постоянно е отворен за другари и сладки раздумки.
 Българска телеграфна агенция
Жената се радва на любовта и уважението на огромната си фамилия. Дори и на 100 баба Еленка продължава да плете и шие без очила , както и да гледа цветя. Не стопира да се интересува и от протичащото се в страната, четейки постоянно пресата и гледайки новините по малкия екран.

Допреди четири години постоянно е гласувала и на избори. Столетницата не използва медикаменти, алкохол и цигари. Храни се разнообразно и обича всевъзможни ястия. 
 Българска телеграфна агенция
Вековният празник се трансформира в събитие за село Владимир и околните на баба Еленка. Организацията за тържеството бе подготвяна седмици наред. Рожденичката беше поздравена от кмета на селото Сашко Карамиджанов и съселяни. На изпроводяк тя пожела на всички близки и познати здраве, благополучие и положителни новини.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР