100 години от рождението на Стоянка Мутафова се навършват днес,

...
100 години от рождението на Стоянка Мутафова се навършват днес,
Коментари Харесай

Спомен за легендата: 100 г. от рождението на Стоянка Мутафова  

100 години от рождението на Стоянка Мутафова се навършват през днешния ден, 2 февруари. Припомняме, че великата актриса си отиде от този свят на 97 години на 6 декември 2019.

Столичният язвителен спектакъл “Алеко Константинов” ще означи 100-годишнината от рождението на именитата актриса Стоянка Мутафова. В центъра на събитието ще бъде театър, в който посредством холограма Мутафова ще се качи на сцената още веднъж.

Компания ще й вършат млади артисти. Това изясни шефът на театъра Калин Сърменов. “Светли образци като Стоянка не се раждат всеки ден. Затова ще се опитаме да превърнем този ден в изключителна среща с нея”, показа той.

Събитието е планувано за 19. 30 ч. Ще се четат фрагменти от нейната книга, ще бъде излъчен филм за нея от “Умно село”, ще бъдат показани и фрагменти от нейни телевизионни изяви.


Легендата на българския спектакъл е родена на 2 февруари 1922 година в София. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Роден е в град Русе, където дребната Стоянка постоянно гостува в своето детство.

Когато бъдещата велика актриса, която ще остане вечно в историята на България, се ражда на 2 февруари 1922 година, я кръщават с второ име – Мария. Току-що пръкналата се Стояна е толкоз немощна, че родителите й се надяват Дева Мария да помогне за оцеляването й. Тя става Стоянка, откакто буквата К е прибавена по инерция и нехайство върху театралния плакат с първото й присъединяване.

Тя е измежду създателите на Държавния язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “, където работи от 1956 до 1991 година, по-късно в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ в Бургас – от 1991 година


От дребна разиграва представления – обича да „ припада “ или да се „ беси “, като за задачата си боядисва устните в синьо. Много лъже – постоянно осведоми съседките на столичния бул. „ Дондуков “, че „ нашите се развеждат, тъй като баща избяга с някаква жена във Видин. “ Майка й Екатерина – изискана дама полиглот с дипломи от Европа, й отмъщава, като „ разкрива “, че с бащата на Стоянка, известният публицист Константин Мутафов, са я прибрали от улицата, където била „ зарязана “ от циганско семейство.

Мутафова не желае да прибере първата си заплата от Народния спектакъл – счита, че не трябва да получава пари поради това, че се забавлява. След като касиерката съумява да й постави банкнотите в ръцете, Стояна отива на пазар и похарчва всичко до последния лев за цветя и парфюми.


С изключителна сила, постоянно с усмивка на разположение и ужасно възприятие за комизъм, Стоянка Мутафова продължаваше да е на сцената десетилетия. Кралицата на българската комедия има в актива си извънредно богата палитра от над 90 функции. Първата й е още от 1945 година, когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

Магнетична и безпределно надарена тя приковава вниманието на публиката „ на мига “ щом стъпи на сцената и изцяло справедливо печели любовта ѝ както в театъра, по този начин и на екрана. На 94-годишна възраст през 2016 година реализира огромно турне в театрални зали в Съединени американски щати, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Англия.


На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен връх на Гинес в категорията „ Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса “.

Актрисата има 3 брака. През 1946 година се дами за първия си брачен партньор, чешкият режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51 година След брака отиват да живеят във Виена, а след това поради неговата работа се преселват в Прага. Там Мутафова приключва второ висше обучение към театралния отдел на Пражката консерватория.


Вторият й брачен партньор е Леонид Грубешлиев, публицист и преводач. От него е единствената щерка на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки).

Третият брачен партньор на Мутафова е актьорът Нейчо Попов. За него тя споделя, че е любовта на живота ѝ. За първи път се виждат в Народния спектакъл, където тя стартира да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ. Двамата са дружно до гибелта му през 1974 година

От 24 януари 2022 година Българската национална банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тематика „ 100 години от рождението на Стоянка Мутафова “ от серията „ Български създатели “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР