10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки

...
10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки
Коментари Харесай

Всяко десето дете у нас пие по 5 енергийни напитки на ден


10% от българските деца пият най-малко по пет енергийни питиета седмично. Данните са от последното национално изследване, съобщи Българска национална телевизия. У нас няма закон, който да не разрешава продажбата на егергийни питиета на деца. Според специалисти, младежите не осъзнават вредите от честата им консумация.

Ако изпиете това, ще се чувствате освежени и окрилени. Или най-малко по този начин ни дават обещание водещи марки за енергийни питиета. На първо четене звучи добре. Смущаващото се крие в етикета - високо наличие на кофеин, таурин и захар. И в случай че за възрастни използването им е позволена, то за децата и учениците, които постоянно протягат ръка към тези питиета, има съществени здравни опасности, уверени са експертите.

В няколко медии се появи информация, че здравното министерство обмисля надзор върху продажбата на енергийни питиета на деца. От ведомството обаче не откликнаха на молбата ни за писмен отговор дали в реалност се възнамеряват такива ограничения.

“Консумацията на енергийни питиета, когато е по-честа, изрично води до по-голяма нервност, до тревога, до сърцетуптене ”, разяснява пред националната телевизия проф.Стефка Петрова - специалист по хранене и диететика.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР