"10-годишен провал" на въвеждането на електронно здравеопазване у нас установи

...
"10-годишен провал" на въвеждането на електронно здравеопазване у нас установи
Коментари Харесай

6 министри и 5 шефа на НЗОК зад 10-годишен провал на електронното здравеопазване

"10-годишен неуспех " на въвеждането на електронно опазване на здравето у нас откри одит на Сметната палата.

Между 2012 и средата на 2016г. здравните управляващи у нас не са могли да изградят интегрирана здравно-информационна система, която да обезпечава връзка сред страната, лекарите и пациентите.

Върховен административен съд анулира Националната здравна карта

Министърът: Здравеопазването ни е първенец

Провалът в системата и съпътстващите я услуги е лишил българските жители, медицинските експерти и здравните заведения от средства, които да улесняват лекуването и постоянно комплицираните административни процедури в здравопазването.

"На фона на бързото развиване на електронното опазване на здравето в другите европейски страни, обменът на данни в действително време сред осведомителните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство ", заявяват от Сметната палата.

В тествания интервал на власт са били шестима министри на опазването на здравето, петима шефове на НЗОК и шестима шефове на Националния център по публично здраве и разбори.

Безуспешни са били няколко опита за основаване на интегрирана здравно-информационна система,

като няколко публични поръчки са били прекъснати с разнообразни претекстове. Сред аргументите са неналичието на ясна идея за системата и разговор за нея сред министерството и здравната каса, както и тъжби в Комисията за защита на конкуренцията.

През април 2013г. планът е преустановен и 9,7 млн лв., отпуснати за него, остават неусвоени.

Така доникъде на предходната година обособените осведомителни системи и регистри в опазването на здравето не са интегрирани и сред тях няма продан.

Не са въведени също електронното направление и електронната рецепта,

макар че желание за това има от съвсем 10 години, регистрират още от Сметната палата.

Не е приключено и електронното здравно досие (или здравна карта), което "да обезпечи на жителите и медицинските експерти нужната информация за взимане на съответни решения в процеса на диагностика, лекуване и рехабилитация ".

Не е проработил и Националния здравен портал, който да бъде употребен като единна точка за достъп до електронни здравни услуги и обвързвана със опазването на здравето информация.

От Сметната палата регистрират също, че резултатите от представително проучване на публичното мнение също са посочили недоволството на жителите и пропуските в реализацията на електронното опазване на здравето.

Одитният орган дава 20 рекомендации на министъра на опазването на здравето и 7 рекомендации на шефа на НЗОК,

които би трябвало да се изпълнят до края на идната година, с цел да се подобрят електронните услуги.

Публикуването на отчета на Сметната палата съответствува с назначението на нов началник на здравната каса - проф. Камен Плочев.

В рамките на регистрирания "провал " в електронното опазване на здравето сред 2012 и 2016 са работили неговите прародители Нели Нешева, Марияна Василева-Иванова, Пламен Цеков, Румяна Тодорова и Глинка Комитов. Последният напусна поста в средата на тази година.

Изброените шефове на НЗОК са работили с министрите Стефан Константинов, Десислава Атанасова, Николай Петров, Таня Андреева, Мирослав Ненков и Петър Москов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР