10 души се обучават за парамедици в русенската Университетска многопрофилна

...
10 души се обучават за парамедици в русенската Университетска многопрофилна
Коментари Харесай

10 души се обучават за парамедици в Русенската болница

10 души се образоват за парамедици в русенската Университетска многопрофилна болница. Въпреки че законово тази специалност към момента не е уредена, след края на курса парамедиците ще стартират работа в Спешната помощ, където има сериозен дефицит на фрагменти.

Русе

Тези 10 души, които са се записали на образованието за парамедици, имат разнообразни специалности. Почти всички обаче са свързани със системата на опазването на здравето. Като Владислав Иванов, който към този момент 24 години работи като водач в Спешна помощ.
Владислав Иванов: Това е надграждане на това, което имам в този момент, за в бъдеще.
Петър Велков е наясно, че специалността на парамедика към момента не е регламентирана. Но се надява, че след година, когато би трябвало да приключи курса, към този момент ще има изясненост.
Петър Велков: Даже и да не стана парамедик, знанията ще ми послужат.
В продължение на 960 часа бъдещите парамедици ще получат медицински знания.На тях се разчита един ден да заместят фелдшерите – тази компетентност от години към този момент не се учат в университетите, само че е ядрото на Спешната помощ у нас.
Цветелина Станчева – гл. здравна сестра на УМБАЛ – Русе: Те ще имат тази подготвеност да могат да вършат триаж, да могат да преценят кое е неотложна, кое е незабавна помощ, при нужда да обезопасяват пациенти за превозване до болница, където да бъдат прегледани от доктор.
На този стадий обаче стандарт за незабавната медицина няма – той беше анулиран от съда. От русенската болница се надяват, че откакто бъде направена промяна в незабавната помощ и парамедиците стартират да работят, приемните отделения към този момент ще бъдат по-малко натоварени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР