10 дрона камикадзе излетяха от Беларус и пресякоха границата с

...
10 дрона камикадзе излетяха от Беларус и пресякоха границата с
Коментари Харесай

Дронове камикадзе излетяха от Беларус към Украйна, руският обстрел продължава

10 дрона камикадзе излетяха от Беларус и пресякоха границата с Украйна във Волинска област. Това съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в Телеграм. Същевременно от пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко споделиха, че той организира среща с военни.

Продължават ракетните удари на територията на цяла Украйна, като нови три гърмежа избухнаха в столицата Киев. По последни данни на Държавната работа за изключителни обстановки минимум 8 души са починали, а над 25 са ранени. 

Премиерът Денис Шмигал заяви, че към 11 часа локално време 11 значими инфраструктурни обекта в 8 области и Киев са развалени. " Сега някои региони са без ток. Трябва да сте готови за краткотрайни спирания на електричеството, водоснабдяването и връзките ", съобщи той.

Президентът Володимир Зеленски пък записа видео от центъра на Киев.

" Те се пробват да ни унищожат и да ни заличат от лицето на Земята... да унищожат нашите хора, които спят вкъщи си в (град) Запорожие. Да убият хората, които отиват на работа в Днепър и Киев. Сирените за въздушна паника не стихват в цяла Украйна. Има ракетни удари. За страдание има убити и ранени ", написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. 

" Имаме работа с терористи. Десетки ракети, ирански дронове камикадзе. Те имат две цели. Енергийни уреди - в цялата страна. Киевска област и Хмелницка област, Лвов и Днепър, Виница, Франковска област, Запорожие, Сумска област, Харковска област, Житомирска област, Кировоградска област, на юг. Искат суматоха и безпорядък, желаят да разрушат нашата енергийна система. Втората цел са хората. Това време и тези цели бяха особено определени, с цел да причинят допустимо най-вече вреди ", добави Зеленски.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужний добави, че досега са изстреляни 75 ракети към страната, като 41 от тях са били свалени от противовъздушната защита.

" Въоръжените сили вършат всичко допустимо, с цел да защитят жителите. Но офанзивата продължава. Призовавам всички да се укрият ", добави Залужний.

Спасителни екипи работят в украинската столица, като приканиха за осведомителна тишина.

" Моля жителите да не разгласяват фотоси и видеа от местата, изумени от ракетните удари и да се насочат към убежищата ", написаха от Службата за изключителни обстановки в обществените мрежи.




Експлозии са избухнали и в Одеса, а управляващите предизвестиха, че са изстреляни ракети " Калибър " от Черно море. Противовъздушната защита в Одеска област е свалила няколко дрона, а украинските медии предизвестяват, че доста ирански безпилотни апарати летят от Крим към Одеса.

Метровлаковете в Харков и Киев са спрени, стотици жители са слезли в метростанциите, с цел да потърсят леговище от бомбардировките, написа dir.bg. Мощни детонации стопираха електричеството и мобилните връзки в Лвов. Движението на влаковете в Западна Украйна е блокирано поради повреди в контактната мрежа.



Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба съобщи, че днешните ракетни удари в Украйна са посочили, че президентът на Русия Владимир Путин " е терорист, който води диалога с ракети ".

" Множество съветски ракетни удари в цяла Украйна. Единствената тактичност на Путин е терорът против мирни украински градове, само че той няма да пречупи Украйна. Това е и неговият отговор на всички умиротворители, които желаят да приказват с него за мир: Путин е терорист, който води диалога с ракети ", написа Кулеба в Twitter.

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов пък съобщи, че сходни офанзиви е трябвало да се подхващат всеки ден от началото на военната интервенция в Украйна.

" От първия ден споделих, че в случай че такива дейности за заличаване на инфраструктурата на врага се предприемат ежедневно, тогава щяхме да приключим всичко през май и режимът в Киев щеше да бъде надвит. Надявам се, че в този момент темпът на интервенцията няма да се забави ", добави Аксьонов.

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР