1 юни 2018 г.За седма поредна година селекция от най-добрите

...
1 юни 2018 г.За седма поредна година селекция от най-добрите
Коментари Харесай

Започва седмото издание на София Прайд Филм Фест



1 юни 2018 година

За седма поредна година селекция от най-хубавите филми на ЛГБТИ тема от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, част от спортната стратегия, предхождащи годишното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 2-ри до 8-ми юни в кино Одеон и Дома на киното. През остатъкa от месец юни в кино Оден ще бъде показана гледка на ирландското ЛГБТ кино от последните три години.

Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

Програмата включва продукции от България, Израел, Ирландия, Съединени американски щати, Тайван, Русия и Румъния, които са номинирани и отличени от фестивали като Берлинале, Сан Себастиан, Торонто и Трайбека.

Изданието на София Прайд Филм Фест 2018 година с горделивост показва две извънредно значими неща, а точно:
За първи път фестивалът ще покаже двa български късометражни кино лентата. “Преображение” е носителят на премията Jameson от София Филм Фест 2018, а “Брак” е първият филм на ЛГБТ тема, подсилен от НФЦ и селектиран от над 500 плана за развиване на Berlinale Short Film Station през 2016 година
Отново за първи път, в границите на фестивала, ще се организира и работилница за късометражни сюжети от балканския район. Избрани са 11 плана на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро. Тази самодейност е първа по рода си освен за Балканите, само че и за Европа. “ декларира Слава Дойчева, Арт Директор на София Прайд Филм Фест.

„ Правим този фестивал с пъклен доста обич и със съзнанието, че в България към момента има голяма потребност от ЛГБТ видимост. От схващане. От съпричастност. Правим този фестивал, тъй като имаме вяра в силата на историите. Да допират, да лекуват и да трансформират. Историите уголемяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата наслада, неговата болежка стават твои. И другият стопира да бъде “друг”. Така се случва смяната. “ споделя Слава Дойчева. И добавя по-късно: „ Историите утвърждават съществуването. И да, лекуват. Изключително значимо е за един ЛГБТ човек да види себе си отразен на огромния екран. Да се разпознае. Да бъде основният воин. Ето – не си самичък. Ти принадлежиш. Твоята история е част от огромната история. “

Програма на София Прайд Филм Фест 2018

2-ри юни, 18:30, Дом на киното

https://www.facebook.com/events/592143241142726/

Преображение
20 мин, България, пробен
режисьор, сценарист, оператор, артист: Стефан Ганов

Той е млад и хубав и живее в Германия. Понякога той е тя. Искрен е с майка си, тя го схваща и го приема подобен, какъвто е. Няма татко, има вуйчо в България, който познава единствено част от племенника си – мъжката. Време е за цялата истина.
Награда Jameson за Най-добър български късометражен филм на София Филм Фест 2018

Брак
21 мин, България, игрален,
режисьор, сценарист, актриса: Слава Дойчева

Една женитба. Едно момиче. Един дрешник. И изборът, който би трябвало да бъде изработен един път вечно – против течението или против самата себе си.
С поддръжката на Национален кино център, Berlinale Short Film Station и GoEast Talent Lab

3-ти юни, 20:30, Одеон

https://www.facebook.com/events/2053210704918767/

Повече от Бог
9 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Кев Кейхил

Скрит под непознато легло, един религиозен доктор ненадейно се изправя пред фамилните секрети.

Корабът “Мечта”
92 мин, Германия, документален,
режисьор: Тристан Милевски

Веднъж годишно корабът “Мечта” отплава на круиз единствено за гей мъже. Круизът дава обещание седем дни слънце, обич и независимост, само че на борда са качени и всички персонални подозрения и несигурности… Колко фантазии ще успее да извърши корабът “Мечта”?
Берлинале 2017

4-ти юни, 20:30, Одеон

https://www.facebook.com/events/170550123615460/

Човекът с презервативите
12 мин, Ирландия, документален
Режисьор: Кара Холмс

Историята на една шепа ирландци, които в разгара на СПИН епидемията се изправят против системата и съумяват да спасят стотици човешки животи

Войници
119 min, Румъния, игрален
режисьор: Ивана Младенович

Смел филм, който смесва небивалица и документалност, до момента в който разрушава табута с простата си история за невъзможна обич в най-бедния квартал на Букурещ. По автобиографичния сюжет на основния артист – Адриан Шиоп.
Торонто 2017, Сан Себастиан 2017

5-ти юни, 20:30, Одеон

https://www.facebook.com/events/217542145644318/

Аз съм Роджър Кейсмънт
12 мин, Ирландия, пробен,
Режисьор: Диарбла Уелш

Пленяваща образна поема, която посредством езика на тялото изследва пътя и посланията на Роджър Кейсмънт – икона на ирландското освободително придвижване.

Марша П. Джонсън – Живот и Смърт
105 мин, Съединени американски щати, документален,
режисьор: Дейвид Франс

Една от легендите на транс придвижването, Марша П. Джонсън, умира при съмнителни обстоятества през 1992 година Къде е истината?

Трайбека 2017, Международен фестивал за писмено кино Шефилд 2017

6-ти юни, 20:30, Одеон

https://www.facebook.com/events/132009757664632/

АЛЬОНА
15 мин, Русия/Германия, игрален/документален,
режисьор: Юлия Граубергер

Поетичен филм за едно нормално съветско момиче, 23-тият ѝ рожден ден и лепкавата тишина на премълчаното.

Общи приказки
88 мин, Тайван, документален
режисьор: Ху-Чен Хуанг

Тайванската режисьорка Хуанг знае единствено, че майка й е лесбийка, и нищо повече. От години, двете живеят като непознати под един покрив и потъват в безмълвие. Един ден обаче Хуанг събира смелостта да накара майка си да приказва. Ала дали е подготвена да чуе отсрещната страна?
Награда “Теди” на Берлинале 2017

7-ми юни, 20:30 Одеон

https://www.facebook.com/events/2244327422461803/

Без обвързване
23 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Оуен Махер

Брин и Шон се срещат за малко и единствено за секс. Шон обаче изпуска последния рейс. Как ще се развие вечерта?

Червената крава
90 мин, Израел, игрален,
режисьор: Цивия Баркай

Бени е на 17, друга от всички в близост, с огнена алена коса и момчешко име. От дете живее единствено със своя извънредно набожен татко, който се приготвя за идването на Месията. И до момента в който татко й става по-обсебен от алената крава, предвестител на спасението, Бени потъва от ден на ден в ръцете на Яел – новото момиче в живота ѝ.
Берлинале 2018, София Филм Фест 2018

8-ми юни, 19:00, Дом на киното

https://www.facebook.com/events/173668253298836/

3-ма другари
23 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Майкъл Кълпепър

След години на бягство, Фъргъс се завръща вкъщи за погребението на майка си. Една непредвидена вечер със старите другари, доста опиати и секс, ще му помогне да откри още веднъж себе си в болката.

Най-обикновени татковци
74 мин, Съединени американски щати, док,
режисьор: Ейми Гелър, Али Хуменук

Съкровен портрет на едно същинско „ съвременно семейство “. Запознайте се с Ерик и Сандро, гей двойка с две дъщери, родени от Рейчъл – брачна половинка и майка на още три деца.

ЖУРИ - SOFIA PRIDE FILM FEST 2018

Мина Милева е приключила анимационна постановка в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „ La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, вземат участие в селекцията на доста фестивали. От 1996 година Мина работи като аниматор и режисьор на анимационни филми в английската анимационна промишленост.

Творческият тандем Весела Казакова и Мина Милева провокира разгорещени диспути с интернационално приетия документален филм “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС”. Филмът получи 11 интернационалните награди и бе определен от Американския кино институт за " Най-доброто от Европейското кино " за 2014 година Новият им филм " Звярът е още жив ", селектиран на най-големия фестивал за документални филми IDFA, раздрусва с показаните в него имена на някогашни сътрудници от Държавна сигурност, към момента на основни позиции в ръководството на страната.

Стефан Ганов е роден през 1983 година в Русе, България. Учи постановка, актьорско майсторство и анимация в Нов български университет в София и в Академията за медийни изкуства в Кьолн, където се дипломира през 2012 година с отличие.
Анимационният му филм „ Кълбото “, продуциран от 3sat/ZDF, е предаван няколко пъти по малкия екран, показван е на изложения и кино фестивали. Дипломният му късометражен филм „ Хлебарката “ е показван и награждаван на доста кино фестивали. Новият му филм „ Преображение “ завоюва премията Jameson за най-хубав български късометражен филм на София Филм Фест 2018 година От 2015 година С. Ганов е член на лабораторията за пърформанси StriKING.
ѝ
Ребека Подлех е родена в Източна Германия през 1986 и живее в Берлин. Завършила е славянска лингвистика, кинознание и история в Мюнхен и Прага. Дипломната й работа преглежда ролята на дамите режисьори в комунистическа Чехословакия. Ребека работи като селекционер за разнообразни интернационалните фестивали и координира програмата OPPOSE OTHERING! на фестивала GoEAST.

МЕНТОРИ - PRIDExPower Pitching Lab

Ралица Петрова приключва кино и видео изкуство в University of the Arts London, след което специализира кинорежисура в National Film and Television School. Нейните късометражни филми са сполучливо представяни и награждавани на голям брой кино фестивали и платформи за образно изкуство, сред които фестивалите в Кан и Берлин, галерията Tate Modern, и културния център Pompidou. През 2016г. дебютният й пълнометражен филм „ Безбог “ е селектиран в формалната селекция на фестивала в Локарно, където получава четири награди, измежду които Златен леопард за най-хубав филм. Филмът е притежател на 27 награди, както и на номинация за „ Европейско изобретение 2017 – Prix FIPRESCI “ на Европейската кино академия.

Весела Казакова е българска актриса, режисьор и продуцент. Позната на българската аудитория с кино лентата “Мила от Марс”, Весела прави пробив отвън България след 2002г. – най-хубава актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале и голям брой други награди.
Творческият тандем Весела Казакова и Мина Милева провокира разгорещени диспути с интернационално приетия документален филм “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС”. Филмът получи 11 интернационалните награди и бе определен от Американския кино институт за " Най-доброто от Европейското кино " за 2014 година Новият им филм " Звярът е още жив ", селектиран на най-големия фестивал за документални филми IDFA, раздрусва с показаните в него имена на някогашни сътрудници от Държавна сигурност, към момента на основни позиции в ръководството на страната.

АРТИСТИЧЕН ДИРЕКТОР И ПРОГРАМАТОР - SOFIA PRIDE FILM FEST

Слава Дойчева стартира кариерата си в киното на 16 година като Раша в „ Обърната елха “ (2006) на Иван Черкелов. Следващата й роля в „ Раци “ (2009) ѝ носи премията за най-хубава поддържаща женска роля на Българската кино академия. През 2014 година Слава приключва магистратура по постановка в Лондонското кино учебно заведение, където прави няколко късометражни филми с награди и десетки фестивални участия по целия свят. От 2016 година тя е артистичен шеф на София Прайд Филм Фест, най-голямото ЛГБТ арт събитие в България. Слава е приключила кампусите за гении в Сараево, Берлин и Локарно.

Повече информация за София Прайд Филм Фест има на формалната страница на фестивала във Фейсбук http://www.facebook.com/SofiaPrideFilmFest.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР