1. Собственикът на Иса 2000 Юлиян Инджов: В строителството има

...
1. Собственикът на Иса 2000 Юлиян Инджов: В строителството има
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Собственикът на "Иса 2000" за олигархичното обединение в строителството; Скритата концесия на "Топлофикация София"

1. Собственикът на " Иса 2000 " Юлиян Инджов: В строителството има не просто картел, а огромно олигархично обединяване " Иса 2000 " е една от огромните строителни компании в България. Фирмата е учредена през 1993 година и към този момент 29 години развива сполучлива активност в областта на инфраструктурното строителство и в построяването и поддържането на пътища и пътни уреди. Оборотът за предходната година на компанията е съвсем 83 млн. лева Дружеството има шест лични бази в цялата страна, които са оборудвани с техника, машини, уреди и лаборатории. Дейността си развива главно в област Смолян, само че е и реализатор на огромни инфраструктурни планове в цялата страна, измежду които централната логистична база на " Кауфланд ", автомагистрала " Струма " в сектора Перник и с. Долна Диканя, рульожката и пистите на летище София, рехабилитация на столичната ПОСВ Кубратово и други

Компанията е учредена преди съвсем 30 години и е благосъстоятелност на Юлиан Инджов. Той е съакционер от 2015 година в ЦСКА, а преди няколко години косвено закупи контрола над строителното сдружение " Станилов "., който има една от двайсетте най-големи строителни компании в страната, за насъбраните проблеми в бранша - съмнителни възлагания на публични поръчки, потреблението на контракти за поддържане вместо за главен ремонт, концентрацията на бизнес в няколко близки до ръководещите строителни групи и други трендове и практики. 2. Мнозинството на ГЕРБ в общината задвижи предаването на столичното парно към незнаен частен вложител Частен вложител да построи нови мощности в общинската " Топлофикация София ", против което ще получи правото да ръководи сдружението за 35 години. Това в резюме е новото предложение за бъдещето на столичното парно на болшинството на ГЕРБ, което в четвъртък бе признато от Столичния общински съвет. Макар да не е завършено като концесия, всъщност моделът съставлява тъкмо това. Заложените условия са Столичната община да резервира 100% от собствеността си в " Топлофикация София ", само че да не взе участие във финансирането на плануваните вложения и да не дава гаранции за обезпечаването на средствата. Но няма концесионна такса, която нормално се заплаща от частната компания.

Без подозрение построяването на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия и подобряването на мрежата са единственият вероятен сюжет за оздравяването на общинската компания, чиито задължения надвишават 1 милиарда лева, а насъбраната загуба е над 900 млн. лв.. Въпросът е по какъв начин тъкмо ще се случат тези планове, по какъв начин ще се избере вложителят и какъв надзор ще се упражнява върху един от най-големите енергийни обекти в страната? Основателното безпокойство е, че безусловно се подписва празен чек. 3. Офисът на Crypto.com в България порасна стремглаво за две години до 3000 души, само че в този момент стартира всеобщи съкращения поради срутва на пазара на криптовалути Въпреки горещините на открито зимата на пазара на криптовалути към този момент се усеща и в България. Crypto.com, една от най-големите тържища за търговия на крипто в света, стартира да понижава доста броя на чиновниците си в България. В рамките на две години преди този момент тя назначи близо 3000 души, което тихомълком я подреди в топ 30 на най-големите работодатели в страната. Сега сигналите са за стотици съкратени до този миг, като броя евентуално може да доближи и над хиляда. За компанията го има и улеснението, че доста от чиновниците са в изпитателен интервал и спирането на договорите им официално не се води редуциране и може да се прави без пояснение.

А от такова в действителност няма потребност. То е много просто: през последните няколко месеца пазарът на криптовалути се сви от 3 на под 1 трлн. $ и има доста индикации, че и това не е дъното. Освен че цените паднаха, доста вложители излязоха изцяло от пазара, което смъкна доста размерите на всички тържища. За българското поделение на Crypto.com това значи, че няма потребност от толкоз доста на брой чиновници. 4. Накъде ще поемат фондовите пазари? " Капитал " интервюира трима представители на финансовия бранш от България и чужбина През последните месеци финансовите пазари - от облигации, през акции до криптовалути, се срутват, а главната причина за това е смяната в политиката на централните банки, които започнаха покачване на лихвите в опит да овладеят инфлацията. Войната в Украйна, енергийната рецесия и нарушените доставки утежняват още повече икономическата среда, а терзанията към този момент се насочват към рецесията. Обикновено краят на полугодието е време за оценки, само че и за прогнози за това какво ще се случва до края на годината.
Реклама
Напоследък се усилват от ден на ден терзанията от криза, а от ден на ден знаци дават сигнали, че тя може и да е близо. Следващата седмица стартира интензивният корпоративен сезон, в който фирмите ще разгласяват докладите си за второто тримесечие. Той ще даде и по-ясна картина за положението на бизнеса в Съединени американски щати и Европа, както и ще даде сигнали за това какво да чакаме за облагите му на фона на влошената икономическа среда. По този мотив " Капитал " зададе по няколко въпроса за. 5. Лятото на летищния безпорядък или по какъв начин бързият растеж на пътуванията след пандемията се сблъсква с голям дефицит на личен състав в летищата и самолетните компании Отменен - подобен е статусът на хиляди полети в разгара на тазгодишния туристически сезон, а измененията в последната минута хвърлят в безпорядък най-големите летищни центрове в Европа. Това лято към авиотранспорта се завихря съвършена стихия, само че времето е най-малкият провинен за хилядите провалени пътувания и спящите по гейтовете туристи.

Въпреки че пътешествениците в този момент заплащат повече пари спрямо друга година, вероятността да дойдат в мечтаната дестинация е доста по-малка. Основните аргументи са липса на личен състав в самолетните компании и летищата, стачки на чиновниците, по-скъпи горива, промени в маршрутите поради войната в Украйна. И всичко това идва на фона на засилващо се потребителско търсене след пандемията. Така че всеки възнамерявал лятна отмора или пътешестване по работа със аероплан би трябвало да има едно мислено.
Свързани публикации Накъде ще поемат фондовите пазари 8 юли 2022, 11:53 Интервю | Собственикът на " Иса 2000 ": В строителството има огромно олигархично обединяване 8 юли 2022, 06:30 Лятото на летищния безпорядък 8 юли 2022, 06:21 Crypto.com в България: До 3000 души и обратно 8 юли 2022, 06:01 Скритата концесия на " Топлофикация София " 7 юли 2022, 11:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР