1 млн. тона утайки от Пречиствателната станция в Пловдив може

...
1 млн. тона утайки от Пречиствателната станция в Пловдив може
Коментари Харесай

Правят парк върху утайките от Пречиствателната станция

1 млн. тона утайки от Пречиствателната станция в Пловдив може да се трансфорат в парк или гора след рекултивация. За един от най-големите екологични проблеми в района община Садово е внесла в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив капиталово желание, с което предлага метод за ликвидирането на цъкащата от 30 години екологична бомба край Катуница.

" Утайките, които от години стоят струпани по поречието на река Чая, може да бъдат отнесени при високи води и да стигнат чак до Одрин ", сигнализира още предходната година кметът на община Садово Димитър Здравков, откакто стана ясно, че

наоколо до охраняемото хранилище се прави противозаконен рандеман на инертни материали,

който подкопава брега и при високи води може да рухне, повличайки струпаните близо 1 млн. тона фекални маси.

Последните години заплахата става все по-реална, откакто общината към този момент два пъти се оказва в обстановка на оповестено бедствено състояние при проливни дъждове поради високи води в река Чая и нарушено защитно оборудване.

" Нанесените в годините обратно вреди в екологията на региона са огромни и хората до през днешния ден не престават да ги търпят. Целта е да решаваме един по един тези проблеми ", разяснява кметът на община Садово, на чиято територия се намира Катуница и депото. Той изясни, че през 60-70-те години на предишния век на мястото се намирало сметището на Пловдив, по-късно там почнали да депонират от Пречиствателната.

" Най-големият ни триумф преди години беше, че си извоювахме повече до него да не се возят утайки, защото в летните месеци търпяхме ужасни миризми ", спомня си Здравков.

Струпаната на място органична маса обаче е същинска

бомба със закъснител,

счита Здравков и еколози. Депото, за което дава отговор ВиК като оператор на Пречиствателната, се намира върху общински терен от близо 110 дка и е на не повече от 10 метра от реката.

Оградените купчини се простират близо километър по поречието на Чая и наподобяват повече на мочурище, видя кореспондент на " Марица ". Дълбочината на струпаните органични маси тук-там доближава до 15 метра и в профил наподобяват на зелена ливада поради поникналата от горната страна свежа трева. Стъпи ли човек в тях обаче, може да се окаже в същински капан - без излаз обратно. Като плаващи пясъци, утайките те " засмукват ".

За да се предотвратят произшествия с хора и животни, от години мястото е строго защитавано с денонощна жива защита, която се заплаща от ВиК. Депото е оградено с бодлива телена ограда, която се простира на близо километър около пътя сред Катуница и летище Пловдив. В един от краищата е подложен фургон за защитата, до него има вишка, само че

не е ясно какво се охранява и кой го стопанисва.

През няколко метра по оградата се виждат единствено предупредителни табели: " Влизането в региона строго неразрешено ". Целта е да не се допусне влизането на хора и животни. И най-много да се предотврати рискът от пожар, защото при вероятно запалване на големите струпани маси гасенето може да продължи с дни, описват осведомени.

В квалифицираното капиталово желание администрацията на община Садово е планувала 4 тактики за справяне с казуса. Първата планува оформяне на дигите по границите на парцела, за

да се предотврати вероятно трансгранично замърсяване.

Както стана ясно, при срутване на брега или дига водите на Чая може да повлекат утайките, да ги вкарат в Марица, а оттова да стигнат до южните ни съседи.

Планира се още осъществяването на стабилизиращ слой, с цел да се обезпечи достъп на машините. Без него те не биха могли да влязат в региона, защото ще потънат. След това се планува извеждане на генерирания от утайките биогаз. И създаване на горен изолиращ екран, с цел да се прекъсне досегът на утайките с дъждовните води. В четвъртия стадий се планува техническа и биологическа рекултивация - мястото ще бъде насипано и ще се засадят подобаващите растителни типове, като задачата е тази унищожена територия да се трансформира в един прелестен парк или гора, разясняват еколози. Инвестиционното желание към този момент е импортирано в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив и се чака мнението на инспекцията дали е належащо да се прави Оценка на въздействието върху околната среда. До момента в общината няма постъпили възражения против желанието, стана ясно. От администрацията обясниха, че финансирането на плана най-вероятно ще бъде по ПУДООС или от Министерство на екологията, защото страната ни е поела ангажимент да ликвидира тези остарели сметища и нанесените обратно във времето вреди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР