1. Какво всъщност разбираме под витамини? а. Вещества, жизненоважни за организма,

...
1. Какво всъщност разбираме под витамини?
а. Вещества, жизненоважни за организма,
Коментари Харесай

Тест: Мислите, че сте наясно с витамините? Проверете

1. Какво в действителност разбираме под „ витамини ”?

а. Вещества, жизненоважни за организма, нужни при обмяната на веществата. Срещат се най-много в растенията.
б. Вещества, жизненоважни за организма, нужни при обмяната на веществата. Срещат се както в скотски, по този начин и в растителни храни.
в. Вещества, жизненоважни за организма и за имунната система. Без нужното количество витамини имунната ни отбрана не действа.

2. За какво е необходим на организма витамин С?
а. Витамин С е всеобхватен гений: „ прихваща “ нападателни кислородни съединения и подкрепя образуването на значими хормони. Помага при производството на колаген и усвояването на желязото в кръвта.
б. Витамин С „ прихваща “ нападателни кислородни съединения. Засилва в огромна степен имунната система. При към този момент съществуващи инфекции понижава продължителността на болестта и го облекчава.
в. Витамин С „ прихваща “ нападателни кислородни съединения. Затова защищава от процесите на остаряване и удължава живота. Усилва работоспособността на организма, тъй като подтиква липидната обмяна.

3. Какво би трябвало да има на трапезата ви, с цел да задоволите нужната дневна доза от витамин В6?
а. чаша пълномаслено прясно мляко (200 мл)
б. 100 г моркови и 100 г ябълки
в. 300 г телешко филе

4. Ако сте от хората, които живеят здравословно, несъмнено на драго сърце пиете плодови фрешове. Случва се със сока от моркови да ви предложат и лъжичка олио. Има ли смисъл в това?
а. Абсолютно безсмислено е. И не е правилно, че морковите съдържат доста бетакаротин.
б. Има смисъл. Бетакаротинът в сока от моркови, който организмът преработва във витамин А, е маслено разтворим. Значи се нуждаем от лой, с цел да може тялото ни да го усвои.
в. Все едно е. Бетакаротинът, който е в сока от моркови, може да се усвои единствено благодарение на мазнини. Но мазнините, които одобряваме на ден при обикновено здравословно меню, са задоволителни за това.

5. Къде се съдържа най-вече витамин С (в 100 г)?
а. в портокалите
б. в брюкселското зеле
в. в черните боровинки

6. Витамин D е единственият, който организмът може да създава самичък. За това обаче му е нужна сила от UV лъчите на Слънцето. Колко време дневно човек би трябвало да е на открито сред октомври и март, с цел да създаде задоволително витамин D?
а. 15 минути разходка дневно са задоволителни – само че без слънцезащитен лосион.
б. Няма потребност от разходка на открито. Достатъчно е да дръпнем завесите и слънцето да влезе в стаята.
а. Слънцето през зимата е доста едва. Нужен е най-малко 1 час разходка за задоволително UV светлина.

7. По време на бременността се предлага приемането на фолиева киселина. Защо?
а. Фолиевата киселина въздейства на производството на хормони. Така може да понижи риска от заболяване от диабет на бъдещата майка.
б. Фолиевата киселина усъвършенства процеса на разделяне на клетките. Ако дамите я одобряват преди и по време на бременността, по-рядко ще раждат бебета с отворен гръбначен дирек.
в. Фолиевата киселина оказва помощ за натрупването на калций в костите на бебето и подтиква естествения му напредък.

8. При изследване в Съединени американски щати откриватели желали да ревизират дали хапчета витамин А и бетакаротин могат да предпазят пушачи и работещи с азбест от белодробни болести. От 18 хиляди души половината взимали таблетки, другите – не. Какъв съгласно вас е бил резултатът?
а. Таблетките не са повлияли, тъй като явно организмът не може да използва изкуствените витамини, съсредоточени в тях. Еднакво добре или зле са се чувствали и двете групи.
б. Тези, които са взимали хапчета, са се разболявали по-малко от белодробен рак. Причината е антиоксидантното деяние на витамините в организма - те се свързват със свободните радикали и по този начин защищават от тежката болест.
в. Проучването е трябвало да бъде прекъснато. Хората от групата с витамините заболявали по-често от белодробен рак, освен това с повече смъртни случаи.

9. През последните години в Съединени американски щати зачестяват отравянията с витамин В3. Предимно хора в юношеска възраст получават обриви, виене на свят и ниски равнища на кръвната захар. Каква е повода?
а. На витамин В3 му се носи славата на повишаващ потентността. Засегнатите са най-много млади мъже.
б. Засегнатите желали да се предпазят при тест за опиати пред началника в работата. Те се надявали, че огромни количества от витамина могат да „ изчистят “ следите от марихуана в организма.
в. Витаминът трябвало да помогне за намаляване: в огромни количества В3 понижава апетита и форсира изгарянето на мазнини.

10. Някои майки белят ябълките на децата си, с цел да ги предпазят от пестициди. Други умишлено ги сервират с кората – другояче витамините се губят, споделят те. Мит ли е или истина?
а. Съвсем правилно. Съдържанието на витамини в кората е до 7 пъти по-голямо от това в месестата част на ябълката, тъй като витамините се образуват благодарение на слънчевите лъчи.
б. Глупости. Кората има единствената цел да пази вътрешната част на плода от врагове като гъсеници. В нея витамините даже са по-малко.
в. В кората има толкоз витамини, колкото и в месестата част. От позиция на витамините е все едно със или без кора се яде ябълката.

Ще намерите отговорите на идната страница.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР