1. Ейбрахам Линкълн е роден през 1809 г – същата година

...
1.	Ейбрахам Линкълн е роден през 1809 г – същата година
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Линкълн

1. Ейбрахам Линкълн е роден през 1809 г – същата година като Чарлз Дарвин.

2. Майката на бъдещия президент умира, когато е малко момче. Баща му подписва втори брак и Линкълн се привързва към своята мащеха, само че през годините не съумява да се сближи изключително с татко си.

3. Той претърпява случай с кон – бил е на крачка от гибелта, откакто конят го е ритнал.

4. Линкълн е бил добър ловджия, само че не обичал да практикува лов или лов на риба, тъй като не харесвал убиването на животни, без значение, че са за храна.

5. Справял се е доста добре с дърводелството, също така е умеел да побеждава в ръкопашни битки.

6. Линкълн е бил от републиканската партия. Той е първият

републиканец, който печели изборите за президент на Съединени американски щати.

7. Той е най-високият президент на Съединени американски щати досега. Височината му е била тъкмо 192 см.

8. Линкълн постоянно носел на главата си черен цилиндър, под който държал разнообразни бележки, финансови документи и писма.

9. Твърди се, че Елвис Пресли е потомък на прадядото на Линкълн.

10. Ейбрахам Линкълн печели изборите за президент през 1861 година. Успява да победи с забележителна преднина пред тримата си съперници.

11. След войната сред Севера и Юга Линкълн афишира завършек на робството през 1863 г.

12. През 1864 година Линкълн печели втори мандат като президент на Съединени американски щати.

13. Предложението му за смяна в Конституцията за безспорна възбрана на робството в Америка е признато през 1865 г.

14. През същата година (1865г.) свършва и Гражданската война в Съединени американски щати – сред Севера и Юга. Линкълн изнася тирада, която се оказва последната в живота му.

15. На 14 април 1865 година, на Разпети петък, президентът Линкънл е гледал комедийна режисура във вашингтонския спектакъл. Джон Бут, който симпатизирал на Конфедерацията прострелва президента в тил. Твърди се, че повода да го убие е това, че Линкълн дава право на досегашните плебеи да гласоподават на избори.

16. Правени са забавни съпоставки сред президент Линкълн и президент Кенеди – и двамата са убити в тил в петък. Единият е управлявал през 1860 (Линкълн), а другия през 1960 година Убийците и на двамата са родом от южните щати. Убиецът на президент Линкълн е роден през 1839 г, а килърът на Кенеди през 1939 година

Ейбрахам Линкълн е погубен в спектакъл на име Форд, а Кенеди е пътувал с автомобил на компанията Форд – автомобилът се е казвал Линкълн. Преди да бъде погубен Линкълн е бил в град Монро, а Кенеди е посетил Мерелин Монро. Заместниците и на двамата са с фамилия Джонсън и са родени в разстояние също от 100 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР