1,6 млрд. лева допълнително ще бъдат отпуснати на Министерството на

...
1,6 млрд. лева допълнително ще бъдат отпуснати на Министерството на
Коментари Харесай

Държавата се готви да изкупи дългове на Топлофикация София за 1,6 млрд. лв.

1,6 милиарда лв. в допълнение ще бъдат отпуснати на Министерството на енергетиката с план на разпореждане на Министерския съвет. За него заяви министърът на енергетиката в оставка Румен Радев след държавното съвещание.

Предвижда се парите да отидат за покриване на насъбраните от „ Топлофикация София “ задължения. Към момента сдружението има отговорности от 800 млн. лв. към „ Булгаргаз “ и други 800 млн. лв., които са трансферирани към държавния „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ).

„ Връщаме ликвидност в бранша с това разпореждане, защото тя е била конфискувана от бранша, “ изясни Радев след съвещанието на министерския съвет.

Възможността за спомагателните средства е планувана в бюджета за 2024 година, само че на първо време е належащо координиране с Европейска комисия и утвърждение от страна на комисията, че те не съставляват непозволена държавна помощ.

728 млн. лв. от средствата, които би трябвало да отидат в държавните енергийни сдружения, ще бъдат разпределени към Преди дни Народното събрание разпореди на министъра на финансите да покрие хипотетичния недостиг от 1 милиарда лева във фонда до 31 март.

Министърът на енергетиката в оставка беше безапелационен, че " дупка " от 1 милиарда лв. във фонда няма и изказванията за това са несъстоятелни. Става дума за несъблюдение на плануваните доходи поради по-ниските цени на тока. Те са определящи за таксата, която производителите внасят като отчисление към фонда - 5% от месечните доходи от продажби на електрическа енергия.

Държавата възнамерява да компенсира тези неналичия под формата на подаяние от страна на БЕХ.

„ Ние и все още имаме над 430 млн. лв. налични във фонда за енергийна сигурност, с цел да можем да осъществяваме дилемите си по осъществяване на поддръжката си за битовия консуматор от 1 юли 2024 година Това потребление на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано, “ съобщи Радев.

Въпреки изкупуването на задълженията на „ Топлофикация София “, собствеността на сдружението няма да се трансформира и то остава грижа на Столичната община, стана ясно още от думите на министъра в оставка.

Веднъж компанията към този момент беше прехвърляна на страната. През 2009 година, до момента в който кмет на София беше Бойко Борисов, общината трансферира на Министерството на енергетиката 58% от акциите на сдружението за погасяване на тогавашните му задължения към " Булгаргаз ".

Тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лева на " Българския енергиен холдинг ", с цел да изкупи дълга на сдружението.

Година по-късно обаче, когато Борисов към този момент е министър председател, Министерският съвет реши безплатно да трансферира на Столичната община държавния дял, а в подмяна общината да поеме и задълженията на топлофикацията от половин милиард лв..

„ Топлофикация София “ продължава да не се оправя с финансовото си състояние и продължава да натрупа нови отговорности към публичния снабдител на природен газ.

Досега неколкократно, само че без действителни действия, се е обсъждала опцията сдружението да бъде отдадено на концесия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР