1,4 милиона лева са разходите на БАБХ до момента за

...
1,4 милиона лева са разходите на БАБХ до момента за
Коментари Харесай

1,4 милиона лева е похарчила БАБХ за борба с чумата по свинете

1,4 милиона лв. са разноските на БАБХ досега за битката със болестта. От организацията са поискали сумата да им бъде възобновена от Министерския съвет. Това съобщи отрасловият министър Десислава Танева, която рапортува пред депутатите за дейностите на страната по отношение на епидемията. Тя дойде в Народно събрание дружно с индустриални свиневъди. По-рано пък даде брифинг в МЗХГ, на който съобщи, че две нови огнища ще бъдат оповестени като открити през днешния ден - във Врачанско и в Абланово, Търговище.
До сегашния миг огнищата на африканската чума по свинете са 15 при вид персонално стопанство и 15 - при дива свиня. Продължават да се ползват ограниченията в съгласуваност с Министерство на вътрешните работи, уточни Танева.
Увеличава се и финансовото стимулиране до 150 лв. за обстрелването на дива свиня в 20-километровите зони към огнищата. Контролът по придвижването в и от тези 20-километрови зони с помощта от другите министерства остава засилен, увери Танева.
По отношение на националните паркове, които са отвън обсега на тези ограничения, би трябвало да се вземе решение през днешния ден от страна на Министерство на околната среда и водите. Решението е въз основа на епизоотичната конюнктура.
По всички пристанища, летища и гари, като рискови точки във връзка с отпадъците от туристическия поток, е нужна експлицитна заповед да бъдат обезпечени задоволително кошове и да се направи стерилизация.
От земеделското министерство пускат й клип за информиране за заплахата от африканска чума по свинете.
Целта на акцията е да доближи до необятната общност, да се увеличи информираността на хората в страната във връзка с заболяването.
БАБХ напомня, че човешкият фактор е главен за бързото разпространяване.
Болестта може да се популяризира както посредством пряк контакт със инфектирани животни, по този начин и посредством нечисти с вируса транспортни средства. Болестта се предава и посредством облекла и обувки на хора, които са били в контакт със инфектирани прасета, свинско месо, артикули и опаковки от тях, съоръжение, фуражи и други.
От БАБХ приканват жителите да алармират за всяко подозрение за пораждане на заболяването при домашни и диви прасета или за нерегламентиранo придвижване и търговия на свинско месо и артикули на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99, на незабавен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по сигурност на храните.
В изключително състояние сме поради чумата по свинете, сигнализираха свиневъдите. От сектора не престават да са извънредно обезпокоени, тъй като огнищата на болестта стават от ден на ден на от ден на ден места в страната. Бизнесът желае изрично да се забрани развъждането на свине в така наречен " заден двор ".
Припомняме, че още през вчерашния ден, по гледище на сектора, в борбата с африканската чума по свинете се включиха полицията и войската.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР