02 Юни Изкуственият интелект без съмнение представлява едно от най-големите

...
02 Юни Изкуственият интелект без съмнение представлява едно от най-големите
Коментари Харесай

Гьоте-институт България се фокусира върху изкуствения интелект

02 Юни
Изкуственият разсъдък без подозрение съставлява едно от най-големите постижения на технологията, което към този момент влияе и ще продължи да въздейства на всички сфери на живота. В тази връзка през 2021 година Гьоте-институт България си слага за цел да изследва пресечните точки сред технология, изкуство, просвета и нравственос посредством серия от планове и събития, които ще продължат през цялата година.

Програмата на тематика изкуствен интелект е естествено продължение на плана Generation A=Algorithm на централата на Гьоте-институт, иницииран във връзка немското председателство на съвета на Европа през 2020 година Като част от плановете тази година стартира и едноименната интернационална резидентна стратегия, в която се включват 13 града и проучвателен организации и комапнии от цяла Европа. София е част от резидентната мрежа и през юни Гьоте-институт България и София Тех Парк ще бъдат домакини на артистите Даниел Салай (Унгария) и Тобиас Цимер (Германия), които в продължение на месец ще проучат и работят по основаването на ново произведение на изкуството, което ще бъде показано в огромна интернационална галерия дружно с резултатите от резиденцията в Германия в края на годината.

От световното към районното
Гьоте-институт България инициира районния план EthicAI=Labs , в който вземат участие още Румъния, Турция, Гърция, Хърватия и Босна и Херцеговина. Проектът съставлява лаборатория и уъркшоп, в който 18 програмисти, актьори, адвокати и специалисти в филантропичните науки се занимават с етическите въпроси, свързани с изкуствения разсъдък - включително отбрана на персоналните данни, медии, подправени вести, дийп фалшив, човешки права и други. От България вземат участие художничката Албена Баева, юристката Десислава Фесенко и програмистката Цветомила Михайлова.

Освен като участничка в EthicAI=Labs Албена Баева се включва в серията от планове на Гьоте-институт и със своята независима галерия " Територии на доверие ", която ще се открие на 10 юни в галерията и двора на института. Изложбата е част от взаимния план на Баева с Наталия Фукс и изследва тематиките за контузията, доверието и различните бъдеща през фокуса на машините. Работите в тази галерия следват жанр, прочут от концептуалното изкуство от средата на предишния век, при който създателите основават указания за извършване на тяхното изкуство. Тук обаче инструкциите са основани от изкуствен интелект, обучаван в истински произведения-инструкциии от 1960-те години до през днешния ден.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР