01 Юни Въпреки че COVID-19 намали средните глобални разходи за

...
01 Юни Въпреки че COVID-19 намали средните глобални разходи за
Коментари Харесай

Глобалните разходи за ИТ - над $4 трлн. през 2021 г., 50% за софтуер и облаци

01 Юни
Въпреки че COVID-19 понижи междинните световни разноски за ИТ през предходната година, доста компании въпреки всичко бяха принудени да усилят своите бюджети, с цел да се приспособяват към новите оперативни условия и да приготвят чиновниците си да работят от у дома.

Според данни, показани от Aksje Bloggen, световните разноски за ИТ се чака да се възстановят през 2021 година и да доближат над 4 трлн. $ до края на 2021 година, с 6% повече от преди началото на пандемията. Прогнозите за софтуерни и хостинг / облачни планове ще съставляват повече от 50% от общия бюджет на ИТ тази година.

Според изследване Spiceworks Ziff Davis предходната година хардуерните планове са представлявали една трета от ИТ бюджетите измежду купувачите на бизнес технологии. Налице са разлики според от размера на компанията. По-малките компании, в които работят сред до 99 души, отделят 35% от бюджета си за хардуер, спрямо 29% при фирмите с пет хиляди чиновници или повече.

Софтуерните планове съставляват приблизително 29% от общия ИТ бюджет. Хостваните / основани в облак планове и планове за ръководени услуги са надлежно с 22% и 15% дял.

Анализаторите регистрират, че рецесията с COVID-19 е провокирала обилни промени в световните ИТ разноски, като парите, разпределени за хардуерни бюджети, постепенно са се вливали в други области.

Въпреки, че се чака хардуерните бюджети да бъдат водещи и през 2021 година, техният пазарен дял ще спадне до 31% по отношение на 35-те на 100 през 2019 година Статистиката демонстрира, че 20% от фирмите възнамеряват да харчат своя хардуер бюджет за закупуване на преносими компютри. За съпоставяне техният дял през 2020 година е бил 17%. При настолните компютри и сървърите се чака спад в търсенето, до момента в който хардуерните решения за сигурност и външните складове на данни ще усилят леко каузи си в общите разноски.

Софтуерът съставлява втората по величина категория с дял от 29 на 100 от общите ИТ разноски - без смяна по отношение на 2020 година Проучването разкрива също, че всички артикули и услуги от тази категория се чака да запазят същите или да усилят каузи си в общите бюджети. Около 12% от фирмите възнамеряват закупуване на програмен продукт за продуктивност. Техният дял предходната година е бил 10 на 100. Приложенията, характерни за дадената промишленост, са на второ място, също с 12% дял от сумарните разноски.

Статистиката демонстрира, че хостваните / облачни услуги са третата по величина категория и ще съставляват 24% от общите ИТ разноски през 2021 година по отношение на 21% през 2019-та. На четвърто място са разноските за ръководени услуги с дял от 16% през 2021-ва, по отношение на 14% преди две години.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР