0.3% подкрепа, равни на 7-8 хиляди гласа – това е

...
0.3% подкрепа, равни на 7-8 хиляди гласа – това е
Коментари Харесай

От народа - за народа: независимите щурмуват кота 0.4

0.3% поддръжка, равни на 7-8 хиляди гласа – това е максимумът, регистриран от самостоятелен претендент на европейските избори в България до момента. Шестима непартийни кандидати се борят за доста по-пълни урни през актуалната акция. Но таванът мъчно се пробива. Обикновено претендентите потеглят с упоритости, възторгът на действителни и виртуални другари в интернет дава криле, преброяването на бюлетините обаче носи отчаяние. И никой на идващите избори не ги помни (сещате ли се кои бяха самостоятелни претенденти през 2014 г.; за протокола - Виктор Папазов и Румяна Угърчинска).

Настоящият избор въпреки всичко е малко по-различен. Първо, тъй като шестимата самостоятелни претенденти са връх – толкоз бяха в трите вота общо до момента. Второ, състезават се национално известни люде като Десислава Иванчева и Николай Ненчев. Тя е с ореол на мъченица, а той разполага с цялостен Български земеделски народен съюз. Двамата или различен в навалицата може все някак да превземе кота 0.4.

 

За количеството на претендентите способства прокуратурата,

 

защото надали Иванчева и Ненчев щяха да вземат участие, в случай че не ги бе направила свои клиенти (с издигането си получават къса пауза на делата).

Нека забележим какви тъкмо са посланията на самостоятелните претенденти в актуалната акция. Арена на пропагандата им е главно Facebook.

Ненчев несъмнено изненадва. Трудно се схваща по какви тъкмо канали пропагандира, защото пропаганда съвсем липсва. Няколкото скорошни медийни изяви са съсредоточени към правосъдното му дело. Все отново в откъслечни информации може да се прочете, че ратува за одобряване на европейската еднаквост и напредък на България. Въобще не е ясно за какво се е кандидатирал като самостоятелен, откакто е партиен водач. Събития при него през последните месеци могат да вдъхновят само дейци на трамвайното дело: предприемчив комитет издигна Ненчев, Български земеделски народен съюз го поддържа, паралелно стана ясно, че…

 

Евгени Минчев е част от щаба

 

Сайтът на Български земеделски народен съюз мълчи за какъвто и да е избирателен живот на Ненчев, светският лъв обаче се похвали със взаимни фотоси в обществените мрежи.

При Десислава Иванчева нещата са по-различни. Тя интензивно употребява интернет, в това число с апели за дарения и събиране на покровители. Макар да не е свободна (ефективен или домакински арест), Иванчева е намерила време да създаде стратегия. Структурирана е в няколко раздела. Така да вземем за пример във връзка със свободата на словото е дадено  създаването на отраслов еврокомисар. Иванчева се застъпва още за " ограничения в защита на конкуренцията, които да не позволяват огромните корпорации да подкопават медийната самостоятелност ". Част от другите й послания са: " Забрана за импорт в Европа на артикули, създадени с употреба в страни без никакви трудови стандарти " ; " ефикасни наказания за всички лица, заемащи виновни държавни длъжности, които си разрешават да нарушават презумпцията за невиновност " ; " усъвършенстване и улеснение на механизмите за директна народна власт ".

Много дейна е Ваня Григорова. Обикаля страната ежедневно, изнамерила e запаси да прави акция. Григорова е икономист към профсъюз " Подкрепа ", а също и някогашен член на Българска социалистическа партия, напуснал след назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Оглавява лявото съдружие " Солидарна България ", чийто гуру преди години бе днешната звезда в листата на Българска социалистическа партия Иво Христов. Мотото й е " Хората преди облагите ". Григорова предлага да не се позволява импорт на артикули в Европейски Съюз от страни, в които всеобщо се погазват трудови права (сходно с Иванчева). Настоява и за

 

еднообразно възнаграждение за една и съща работа

 

в мултинационалните компании. В новия си мандат Европейският парламент би трябвало да одобри дирек за обществени права, който да подсигурява постоянна претовареност на служащите. В акцията си Григорова много приказва за този дирек, тъй като не желае да остане на хартия.

И още един ляв самостоятелен претендент е на тепиха. По-скоро ляво-патриотичен – Минчо Христов. Някога бе член на българския парламент от " Атака ", а скоро опитва да влезе в него посредством партия " Възраждане ", в този момент той е забелязал обществено-политическа смяна. А точно: " Дойде времето на мажоритарните претенденти " (думи на Христов пред БНР). Може би поради това интернет петиция в негова поддръжка категорично прецизира: " Разчитаме на непартийните претенденти ". В изявлението пред БНР стават ясни някои от точките, с които той ще преобразява Стария континент: " Ще предложа минимална европейска пенсия и минимална европейска заплата. Критичен съм към брюкселската администрация, която има невероятни привилегии и големи заплати. Екологичен потенциал би трябвало да се обърне към жителите ". Христов недоволства, че за всичко в България - от опазването на здравето до малкия екран – се заплаща. Самият той води телевизионно предаване, което му дава късмет за обичайно показване.

Големите енигми са две – Христо Симеонов и Венислава Атанасова. Мъжът до предходната година е бил зам.-директор на Английската гимназия в Бургас, а дамата е афиширана като претендент на българите от чужбина.

Симеонов, видно от персоналния му уебсайт, управлява клуб „ Посланици на Европарламента “ по стратегия на институцията. Там той е (само)изписан като " един актуален будител ". Програмата му включва: " обособяване на средства за създаване на научни центрове по места с съвременен дизайн, основаване на стратегия за стимулиране на обмена на социално-образователни инструктори и преподаватели в тези центрове " ; " стимулиране на развиването на „ зелени “ технологии в изостаналите райони посредством създаване на подобаващата енергийна инфраструктура и съвременна индустриална среда " ; " насърчаване на обмена на информация и опит в образованието и професионалното образование по проблеми, които са общи за просветителните системи ". Симеонов участва ненатрапчиво в интернет,

 

натрапчиви са комплицираните фрази в духа на брюкселския сленг,

 

които изобилстват в програмата му (горепосочените са доста олекотени).

Атанасова пък счита да предизвиква интернет демокрацията. Самата тя е издигната след фейсбук анкета от хора, които през последните месеци проведоха митинги в София. " Приоритетно ще депозирам сигнали за корупцията, която се прави по високите етажи на властта в България. Разбира се, за всеки проектозакон ще запитвам жителите по какъв начин да гласоподавам посредством анкети, които ще реализираме първоначално в нашите страници, а след това ще разработим модерни принадлежности, посредством които да ги запитваме. В Европарламента ще гласоподавам с гласа на болшинството от анкетата. Ще подарявам 50% от възнаграждението си във фондация за развиване на директната народна власт в България. С тези средства ще финансираме самостоятелни претенденти на последващи избори ", са част от желанията й, оповестени пред уеб страницата " Барикада ".

" От народа – за народа " – подобен девиз е изписан до лика на Атанасова на илюстрации в интернет. Но няма подозрение, че и останалите претенденти са национални синове и дъщери, които за народа живеят, не в свои светове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР