•Подобряване на качеството на въздуха в ЕС в съответствие със

...
•Подобряване на качеството на въздуха в ЕС в съответствие със
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри нови правила за намаляване на замърсяването на въздуха от камиони и автобуси

•Подобряване на качеството на въздуха в Европейски Съюз в сходство със Зеления пакт и задачите на REPowerEU
•Градски рейсове с нулеви излъчвания до 2030 година
•Tежкотоварните транспортни средства са източник на 25 % от излъчванията на парникови газове от автомобилния превоз в Европейски Съюз

Евродепутатите са подготвени да стартират договаряния със Съвета по засилени цели за понижаване на излъчванията на CO2 за нови тежкотоварни транспортни средства, като рейсове, камиони и ремаркета.
В сряда Парламентът одобри преговорната си позиция с 445 гласа „ за “, 152 „ срещу “ и 30 „ въздържал се “.

Евродепутатите желаят строги цели за понижаване на излъчванията на CO2 за междинни и тежкотоварни камиони, в това число професионални транспортни средства (като камиони за отпадък, самосвали или бетонобъркачки) и рейсове. Целите ще бъдат 45 % за интервала 2030—2034 година, 65 % за 2035—2039 година и 90 % за 2040 година

Те са съгласни с предлагането на Комисията да се разреши регистрирането единствено на новите градски рейсове с нулеви излъчвания от 2030 година и оферират краткотрайно освобождение (до 2035 г.) за градските рейсове, употребяващи биометан, при строги условия.

Цитат

Докладчикът Бас Ейкхаут (Зелените/ЕСА, Нидерландия) съобщи: „ Преходът към камиони и рейсове с нулеви излъчвания е освен от основно значение за постигането на нашите цели в региона на климата, само че и решителен фактор за по-чист въздух в нашите градове. Осигуряваме изясненост за един от най-големите индустриални браншове в Европа и явен тласък да влагаме в електрификация и водород. Надграждаме предлагането на Комисията, като разширяваме обсега и приспособяваме редица цели и индикатори, с цел да наваксаме с действителността, защото преходът се движи по-бързо от предстоящото “.

Пресконференция

Докладчикът Бас Ейкхаут ще брифира публицистите след гласуването във вторник, 21 ноември, от 14.30 ч. българско време, в залата за конференции „ Дафне Каруана Галиция “ (WEISS N -1/201) в Страсбург). Можете да гледате излъчването онлайн и запис на конференция на уеб страницата на Парламента.

Следващи стъпки

Парламентът е подготвен да стартира договаряния с държавните управления на Европейски Съюз по отношение на окончателната форма на законодателството.

*Източник: europa.eu
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР