• Подвеждащо е да се твърди, че ЕС планира военна

...
• Подвеждащо е да се твърди, че ЕС планира военна
Коментари Харесай

Готви ли се ЕС за военна конфронтация с Русия? - Медии

• Подвеждащо е да се твърди, че Европейски Съюз възнамерява военна борба с Русия.

• Планът “Военна подвижност 2.0 ”, тактиката на Европейския съюз за киберотбрана и Директивата за мрежова и осведомителна сигурност (NIS2) са продължение на дългогодишните опити на Европейски Съюз да сътвори единна тактика в региона на сигурността и защитата.

На 29 ноември 2022 година в уеб страницата Pogled.info се появява текст със заглавие „ В подготовка за военна борба с Русия “, като за създател е посочен Леонид Савин. Публикацията вкарва тематиката за неотдавна показания проект за деяние „ Военна подвижност 2.0 “ от Европейската комисия (ЕК) и внушава, че главното предопределение на този документ е подготовката за бъдеща военна борба с Русия. В текста се загатва и за националната отбранителна тактика на Франция, която също е сложена в подвеждащия подтекст на готвен боен конфликт с Русия.



Абсолютно еднакъв текст се появява на 2 декември 2022 година в още няколко български уеб страници – spisaniezora.com, informiran.net, vestnikzora.com, thesofiatimes.com, vestnikutro.com. Повечето от тях показват личния си уебсайт за създател, а в informiran.net обозначеният създател е с името Владимир Алексеев.

Текстът от pogled.info и другите български уеб сайтове е буквален превод на съветския текст на Леонид Савин, който се появява в електронното издание на Фонда за стратегическа просвета на 28 ноември 2022 година

Почти еднакъв текст от същия създател – Леонид Савин, само че малко по-детайлен и с друго заглавие – „ Европейски Съюз: курс към милитаризация “ (от съветски: Европейски Съюз: курс на милитаризацию), се появява в съветския уеб страница geopolitika.ru на 2 декември.

Савин е анализатор на геополитически тематики, основен редактор на geopolitika.ru от 2008 година и член на военно-научно общество към Министерството на защитата на Русия. Текстът на Савин за Европейски Съюз е оповестен още на и в geopolitika.ru, надлежно на 9 и 26 декември 2022 година



Внушението, което се основава с тези текстове, е, че всички механизми, планове и документи са по някакъв метод свързани с проекти на Европейски Съюз за предстоящ боен спор с Русия.

Подвеждащата интерпретация обгръща съществени стратегически документи на Европейски Съюз:

• Плана за деяние “Военна подвижност 2.0 ”;
• Постоянното структурирано съдействие (PESCO);
• Директивата за мрежова и осведомителна сигурност (NIS2);
• Стратегията на Европейски Съюз за киберотбрана (в българските текстове се приказва за “киберзащита ”).

Какво съставлява проектът за военната подвижност на Европейски Съюз

Темата за военната подвижност е значима за Европейски Съюз надалеч преди началото на войната в Украйна, каквото догадка се пробва да наложи текстът на Леонид Савин.

Военната подвижност заляга и като една от главните взаимни цели в

афишира, че улеснението на придвижването на жива и нежива военна мощ е належащо за сигурността на европейските жители и за построяването на по-ефективен и единен Съюз.

Подобряването на военната подвижност в Европейски Съюз се трансформира и в една от главните цели на Постоянното структурирано съдействие (Permanent Structured Cooperation, PESCO), с присъединяване на 25 страни членки (без Дания и Малта).

Постоянното структурирано съдействие в региона на политиките по защитата и сигурността е въведено като разбиране за пръв път в Договора от Лисабон. То планува опцията страните членки на Европейски Съюз да си сътрудничат по-тясно в региона на сигурността и защитата. Целта е да се разреши на искащите и способни страни да развиват взаимно своите отбранителни качества, да влагат в общи планове и да подобрят оперативната подготвеност и приноса на въоръжените си сили.

Всичко това довежда до основаването на проект за деяние „ Военна подвижност “ от Европейска комисия през 2018 година,, за да се преодолеят физическите, процедурните и законовите спънки пред военната подвижност в Европейски Съюз. Темите за защитата и киберсигурността залягат и пред Европейския парламент през септември 2017 година

Обновеният проект за военна подвижност

Руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година e мотив Европейска комисия да преразгледа проекта за деяние „ Военна подвижност “. Така се появява обновената версия, която е оповестена на 10 ноември 2022 година Паралелно с това излиза и документът за тактиката на Европейски Съюз в киберотбраната.

Ревизирането на проекта за военната подвижност и публикуването на тактика за киберотбрана в Съюза с “нестабилната конюнктура в резултат на съветската експанзия против Украйна и за Европейски Съюз да увеличи способността си да пази жителите и инфраструктурата си ”. Новата визия е с времеви небосвод до 2026 година и се концентрира върху построяването на ефикасна мрежа за военна подвижност в Европейски Съюз.

В проекта е отделено внимание и на плануваните партньорства с други организации, съюзи и обособени страни по осъществяването на заложените цели. в региона на сигурността и защитата. Окуражават се и взаимните дейности по построяването на мрежа за военна подвижност на страните от Европейски Съюз с районни сътрудници. Специално внимание се обръща на Украйна, Молдова и Западните Балкани. Канада, Норвегия и Съединени американски щати също са част от плана „ Военна подвижност “ от 2021 година

, с което удостоверява, че присъединяване и на Англия в плана „ Военна подвижност “ дава отговор на общите условия, откакто Обединеното кралство също изразявя предпочитание да се причисли.

В проекта категорично е очебийно, че всички дейности на страните членки би трябвало да бъдат съобразени и да не опонират на националните им законодателства и национални тактики в региона на защитата.

Планът „ Военна подвижност 2.0 “ не е подготовка на Европейски Съюз за война с Русия, както се твърди в популяризираната публикация на Савин, а е отговорът на съветската експанзия в Украйна от страна на Съюза, който се стреми към единение и съдействие в региона на сигурността и защитата.

Киберсигурност и киберотбрана в Европейски Съюз

Темата за киберсигурността е в дневния ред на Европейски Съюз доста преди Русия да нахлуе в Украйна., която е първият опит за построяването на общо европейско законодателство в областта на киберсигурността.

През декември 2020 година Европейска комисия предлага актуализиране на директивата. Тя е ревизирана, с цел да може наличието ѝ да отговоря на актуалните провокации в киберпространството. Новият вид от Европейския парламент и оповестен в Официалния вестник на Европейския Съюз през декември 2022 г. 

Междувременно на 10 ноември 2022 година, дружно с проекта за деяние „ Военна подвижност 2.0 “ Европейска комисия разгласява и документ за политиките в региона на киберотбраната за основаването на взаимна тактика на страните от Европейски Съюз. В известието се разказват заплахите, пред които е изправен Съюзът в подтекста на хибридната война. 

хибридните закани идват от държавни или недържавни субекти, които се пробват да се възползват от уязвимите страни на Европейски Съюз в своя изгода посредством използването на комбинация от ограничения – дипломатически, военни, стопански, софтуерни, като в същото време остават отвън рамките на стандартната война. 

Един от аспектите, върху които се подчертава най-силно, е

Още през 2020 година Европейски Съюз постанова за организирането на хакерски атаки. Санкционирани са физически лица и компании от Северна Корея, Китай и Русия, в това число съветското военно разузнаване. 

Проверено:

Подвеждащо е да се твърди, че Европейски Съюз възнамерява военна борба с Русия с опитите си да усъвършенства военната подвижност и равнището на киберсигурност и защита в Съюза. Нито проектът “Военна подвижност 2.0 ”, нито тактиката на Европейски Съюз за киберотбрана, нито Директивата за мрежова и осведомителна сигурност (NIS2) загатват за подготовката на Европейски Съюз за военно опълчване на Русия. Такъв вид изказвания са част от пропагандата на Кремъл, която показва Русия в ролята на жертва, застрашена от груповия и неприятелски Запад. Повече за пропагандната машина на Москва прочетете,, и.





Ванеса Николова

Ванеса Николова е приключила публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от тематики, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, в това число нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от задачите ѝ като публицист е да направи науката по-достъпна и забавна за елементарния четец. Работи с британски, испански, италиански, френски, съветски, сръбски и корейски език.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР